Want het loon van de zonde is de dood

De titel van deze column werd geschreven op het pas geschilderde regenboogzebrapad in Tholen, ook wel ‘gaybrapad’ genoemd (wat ik een lelijke term vind, maar dat terzijde). Het zebrapad was amper droog en bovenstaande tekst was er al op gekalkt. Waarom? Ik heb geen idee.
Aan de andere kant; een regenboogzebrapad in een streng christelijke Zeeuwse gemeente is vragen om problemen. Mijns inziens werkt een regenboogzebrapad dan juist alleen maar averechts. En toch denk ik dat wij onze rug moeten rechten, we mogen onszelf niet laten kennen.
Makkelijker gezegd dan gedaan.
Want het loon van de zonde is de dood is een tekst die ik vroeger in de kerk vaak hoorde maar waar ik geen bijzondere betekenis aan verbond. Pas toen ik besefte dat volgens velen deze zin op mij van toepassing was, ging ik deze zin haten en zoveel mogelijk proberen te vermijden. Wanneer mij gevraagd werd om na het eten uit de Bijbel te lezen, scande ik de regels van het te lezen stukje tekst: staat er niets in wat tegen mij gebruikt zou kunnen worden?
Overal en altijd bezig met overleven.
Naast dit artikel over het regenboogzebrapad bekeek en las ik een artikel op TikTok. Het filmpje liet een stukje Russische staatstelevisie zien, een sterk staaltje van hersenspoelen. Een dame waarvan ik de naam niet eens in mijn hoofd wil opslaan, spreekt van ontvolking in het Westen. Dat zou komen door de normen en waarden die het Westen heeft ten aanzien van de LHBTI+community. ‘Het Westen roeit zichzelf uit en daarmee zal alleen de Russische bevolking als winnaar uit deze strijd komen, zolang we maar volhouden.’
In hoeverre moeten wij voor onszelf blijven opkomen? Moeten we het soms niet het ene oor in en het andere weer uit laten gaan? Ik wil het er niet bij laten zitten, zo’n gekalkte leuze of dat Russische geraaskal niet als losse flodders beschouwen, want daarvoor drijft men een te grote groep in het nauw.
Hoe klein het wegzetten van een bepaalde groep ook mag lijken, niemand heeft het recht om anderen te kleineren op een onbeschofte manier. Een gesprek kan natuurlijk altijd maar van mens tot mens. Ik laat de uitspraken van de Russische dame aan mij voorbijgaan. Of zou zij er misschien zelf, diep in haar hart, anders over denken? Zou zij misschien alleen maar haar voorgeschreven tekst uitspreken omdat de staat dat eist? Ik denk het niet, maar hoop het wel.
Want het loon van de zonde is de dood.

Laten we vreedzaam samenleven, wie of wat we ook zijn.

Please.

Peace.

*

Klik hier voor het nieuwsbericht over het regenboogzebrapad in Tholen.

*

Wouter Groenleer is drieëndertig en woont samen met Robin in Middelburg. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen, gedichten en columns. Met Robin en zijn vrienden is het leven een groot feest, al probeert hij zoveel mogelijk zelf de slingers op te hangen.  

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.