Drug van de duivel: de wereldwijde opmars van crystal meth

Eind september verschijnt bij Uitgeverij Pelckmans het boek Drug van de duivel. De wereldwijde opmars van crystal meth, geschreven door onderzoeker Teun Voeten. Methamfetamine, kortweg crystal meth, is een van de meest verslavende drugs ter wereld. Onderzoeker Teun Voeten trok twee jaar de wijde wereld in om alle kanten van deze drug te onderzoeken.

In dit boek gaat hij niet alleen op zoek naar de wonderbaarlijke geschiedenis en de farmacologische werking, hij spreekt ook met dakloze verslaafden in Tijuana en Los Angeles, kartels in Mexico, met internationale drugsexperts in Bangkok en Kabul, de originele koks van crystal meth in Praag, uitgebluste deelnemers van homo-orgieën in Amsterdam, speeddealers in Tilburg en de wereldberuchte underground chemist Uncle Fester in Wisconsin. Ook autoriteiten, rechters en hulpverleners die met man en macht proberen de meth-epidemie te stoppen, komen aan bod.

Oorspronkelijk werd de drug door de nazi’s aan de troepen gegeven om de blitzkrieg uit te vechten. Nu heeft crystal meth de hele wereld veroverd en wordt het gebruikt op seksfeesten in Amsterdam en Antwerpen, door voormalige hippies in Praag, door de onderklasse in de sloppenwijken van Harare, Kaapstad en Peshawar, door vrachtwagenchauffeurs in Thailand en arbeiders in de sweatshops in Bangladesh. De grootste productiecentra liggen in Mexico en Myanmar, maar de laatste jaren wordt het ene na het andere lab opgerold in de grensstreek van België en Nederland.

“De opkomst van chrytal meth in de Lage Landen kan niet serieus genoeg genomen worden,” zegt Teun Voeten. “Het kan een onvoorspelbare dynamiek razendsnel in gang zetten. En om een Mexicaanse uitdrukking te gebruiken: als de tandpasta eenmaal uit de tube is, krijg je hem er niet meer in.”

Het boek is hier te bestellen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Drug van de duivel: de wereldwijde opmars van crystal meth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.