Over The Gender Games

Gisteren heb ik gekeken naar The Gender Games van VPRO’s Tegenlicht. Over de worsteling in de sportwereld hoe om te gaan met trans en non-binaire mensen in vrouwen- en mannensport.

Moet een vrouw die geboren is met té hoge testosteronlevels hormoontherapie ondergaan om lagere hormoonwaardes te genereren om mee te mogen doen bij de vrouwen? Is een medaille die bij het zwemmen is gewonnen door trans vrouw Lia Thomas geen medaille voor álle vrouwen? Een medaille die Lia onlangs weer moest inleveren omdat de FINA besloot om per terugwerkende kracht trans vrouwen te weren van zwemwedstrijden voor vrouwen, met als reden dat ze te veel mannelijk voordeel zouden hebben.

Na het kijken van de uitzending die door Judith Butler met een prachtig statement werd afgerond, hing de volgend vraag in mijn hoofd: ‘Zij wij bereid om trans mensen als volwaardige vrouwen en mannen te zien, en zijn wij bereid om non-binaire personen te valideren in een wereld die ons vertelt en leert dat er enkel mannen en vrouwen zijn op basis van een toegewezen geboortegeslacht?’

Ik denk dat de gesprekken daarover nog moeten worden gevoerd.

Dat gender iets anders is dan wat we op school leren over het biologische geslachtelijke verschil tussen jongens en meisjes, is nog niet ingedaald in de collectieve beeldvorming over vrouwen en mannen.

We zullen in de toekomst nog moeten leren begrijpen dat een toegewezen geboortegeslacht en bepaalde geslachtskenmerken niet bepalend zijn voor talent. Noch voor wie we zijn.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Over The Gender Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.