RainbowX: kleding voor meer bewustwording

Peter Hoek is 31 jaar, woont in Stadskanaal in Groningen, gaat binnenkort Creative Business studeren in Amsterdam, werkt bij de GGD en is de eigenaar van kledinglabel RainbowX (de x wordt uitgesproken als cross). ‘Als onderdeel van de christelijke LHBTAQI+ gemeenschap merk ik dat er nog veel onwetendheid is binnen de gemeenschap,’ schrijft Peter op zijn website, ‘met mijn kledinglabel wil ik zorgen voor meer bewustwording en acceptatie voor iedereen. Want iedereen is welkom bij Jezus.’ Gaykrant sprak met Peter.

‘Het kledinglabel heb ik in 2019 opgericht. Ik merkte – bijna aan de lopende band – dat het beeld dat de maatschappij heeft van de combinatie van mensen met een kerkelijke achtergrond en de LHBTI+ gemeenschap erg gekleurd was. Zowel in de media, bij mensen die ik ontmoette, als van horen en zien. Het ging dan over in onenigheid in gezinssituaties, over zich niet durven uiten, niet uit de kast durven te komen, uit huis gezet worden en zelfs zelfmoord. En dat zowel in Nederland als in het buitenland.

“Ik wil commercie altijd met idealisme verbinden.”

Ik wilde daar iets mee doen. Of tegen doen. Ik wilde ervoor zorgen dat er minder uitsluiting was. Minder onbegrip. Meer openheid. Dat het meer zou gaan hoe het destijds bij mij is gegaan. En toen dacht ik: ‘Wat is er zichtbaarder dan kleding?’ En zo is het idee voor een kledinglabel ontstaan waarbij we positieve boodschappen, in de vorm van statements, met een mooi ontwerp op kleding laten drukken.

Too valuable to be ignored.
Don’t think in black and white. Think in color.

Het idee erachter was dat mensen die de tekst lezen erover na gaan denken. Dat ze naar de drager ervan toestappen en het gesprek erover beginnen. Al is het maar met de opmerking: ‘Wat heb je een leuk T-shirt aan!’ Want op die manier kun je op een ongedwongen manier het gesprek over inclusie en diversiteit starten.

Ik wil begrip kweken. Ik ben aangesloten bij meerdere organisaties. Bij ‘Christen Queer’ ben ik de contactpersoon voor de regio Noord-Nederland. Verder ben ik actief bij Jonge Vlinders in Groningen, de gespreksgroep van de Vrije Baptisten Gemeente Groningen omtrent LHBTI+ en sinds kort ben ik een samenwerking aangegaan met het COC en met Impacter Stadskanaal. Ik merk hoeveel behoefte er is aan zulke groepen, aan contact onderling en aan contact met kerken. Kerken die ons soms met open armen ontvangen en soms met wat minder enthousiasme.

Ik ben zelf biseksueel en gelovig. Thuis was dat geen enkel probleem, maar voor mijn eigen ontwikkeling had het biseksueel zijn wel grote impact: kon ik het vormgeven binnen mijn geloof? En hoe moest ik dat doen? Ik herinner me een moment in het begin van deze periode dat ik het van binnen uitschreeuwde dat ik dit niet wilde. Maar het tegenovergestelde gebeurde, het proces van zelfacceptatie. Ik werd meer mezelf en kreeg persoonlijk te horen van Hem dat ik goed genoeg en geliefd ben. Voor mij is het overduidelijk dat Jezus iedereen accepteert zoals hij is. Je bent zoals je bent. ‘Kom zoals je bent,’ staat er in de Bijbel.

Inmiddels sta ik stevig in mijn schoenen en kan ik eventuele misstanden tussen religie en LHBTI+ uit de wereld helpen. Ik kan de context van een citaat of vers uit de Bijbel op een inclusieve manier interpreteren en zo het gesprek aangaan. Dat werkt.

“Ik wilde ervoor zorgen dat er minder uitsluiting was. Minder onbegrip. Meer openheid.”

Als je een bedrijf begint, heb je zoveel vragen. Wat is mijn doelgroep? Hoe moet ik de marketing aanpakken? Komt de boodschap over? Hoe ga ik de kleding ontwerpen? Maar gaandeweg leer je bij en leg je contacten met organisaties en bedrijven waarmee je samen kunt werken om je doelen te bereiken en die vanuit hun ervaring jou kunnen helpen. En het is ook letterlijk ondernemen. Ik ga met mijn flyers naar elke Pride in Nederland. Laatst op de Antwerp Pride heb ik 200 flyers uitgedeeld.

Een deel van de opbrengst komt ten goede van de LHBTI+gemeenschap want ik wil commercie altijd met idealisme verbinden. Ik wil mensen helpen. Met dit label wil ik een doorgeefluik van positieve verandering zijn. Ik ben christen en biseksueel. Ik heb de ervaring. Ik ken de gemeenschappen. Daar wil ik op een creatieve manier graag iets mee doen. En met RainbowX kan dat.

*

Klik hier voor de website van RainbowX.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “RainbowX: kleding voor meer bewustwording

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.