Francis van Broekhuizen: ‘Liefde is het eerste en enige gebod’

Op de lagere school werd Francis van Broekhuizen gepest. Het heeft haar er niet van weerhouden een geweldige operazangeres te worden en een graag geziene gast op televisie. Maar dat is niet vanzelf gegaan.

Interview: Ranjith Postma
Beeld: Merlijn Doomernik

Het is dat ze er zelf over vertelt, anders kun je je niet voorstellen dat Van Broekhuizen onzekerheden kent. Ze is zo extravert, lacht altijd en is overal in de media te vinden in uiteenlopende rollen. Ze is een Bekende Nederlander met hoofdletters en druk druk druk met gave klussen. Vandaag zit ze tweeënhalf uur in de auto voor een repetitie met het Noord Nederlands Orkest: ‘Hoi, met Francis. Heb je tijd voor een interview? Ja? Hoera, kan ik het combineren.’

‘De afgelopen maanden heb ik twee tournees gehad en heb ik zitten schrijven,’ zegt Francis. ‘Dat hele boekgebeuren is nieuw voor mij. Schrijven en tekenen (er staan tekeningen in van Francis, RP) was al een hele klus. En nu wil iedereen me interviewen, signeer ik in het hele land en doe ik ook nog mijn TV-werk.

Sinds corona ben ik continu in beeld. De theaters waren dicht en ik wilde graag aan het werk. Gelukkig mocht ik meedoen met De slimste mens. Als je negen afleveringen achter elkaar door twee miljoen mensen gezien wordt, dan kennen ze je wel, zal ik maar zeggen.

Nu ben ik een BN-er, wat ik een heel nieuw raar gegeven vind. Ik ben al 20 jaar operazangeres met een soort van bekendheid binnen het vak maar nu kent heel Nederland me.

Ik hou van optreden, van aandacht. Ik ben niet voor niets operazangeres geworden. Alleen zo enorm veel aandacht had ik niet verwacht. Ik moest leren om gaan met wildvreemden die denken me te kennen door de TV en dan vragen wanneer ik op de koffie kom.

Het was een reden om mijn boek Bij twijfel hard zingen te schrijven. Mensen hebben een bepaald beeld van mij en in het boek lezen ze hoe het echt zit. Dat ze hun verhaal herkennen in dat van mij vind ik heel bijzonder.

Ik ben lesbisch en katholiek. Voor veel mensen een rare combi, maar als ze mij zien vinden ze het geloof ik wel normaal. Een jongen vertelde mij dat hij en zijn moeder naar mij zaten te kijken op televisie. Die moeder zei: “ik vind dat zo’n enig mens, die Francis.” Toen durfde hij te zeggen: “Ik ben ook zo. Ik val op jongens.” Als ik dat kan bewerkstelligen door mezelf te zijn, ben ik heel blij.

Mijn eigen coming out was een hele toestand. Ik was zoveel gepest dat ik dacht dat ik niet geloofde dat ik ooit een relatie kon krijgen, dat ik nooit een man zou vinden. Het gevoel dat het anders in elkaar stak stopte ik weg. Inmiddels ben ik Pride ambassadeur.

Mijn geloof in God is niet zo één op één. Het is geen zekerheid, het is een mysterie. En soms vraag ik me af; als Hij bestaat, waarom is er dan zoveel ellende?

Ik kom uit een warm katholiek nest. Ben misdienaar geweest, heb vijftien jaar als vrijwilliger bedevaarten naar Lourdes ondersteund en heb gediend in een klooster. Daar voelde ik me thuis.  Ik heb overwogen in te treden. Toen moest ik er nog achter komen hoe ik in elkaar zit.

Nooit heb ik gedacht dat ik fout was voor God. Als je gelooft in een almachtige God heeft Hij alles geschapen, dus ook mij en de groep waar ik bij hoor; vrouwen die verliefd worden op vrouwen.

En dan in Amerika die antiabortuswetgeving. Ja jezus, denk ik dan, gaan we weer terug in de tijd. Waarom wordt daar zo moeilijk over gedaan? LHBTQ+  is er, het is heel normaal, wen er maar aan. Ik ben 16 jaar samen met mijn vrouw en we zijn eigenlijk heel burgerlijk. Het is alleen maar liefde, so what?

Het zijn die streng orthodoxe gelovigen die mensen buitensluiten. Juist daar ben ik zo op tegen. Dan komen ze aan met Bijbelteksten waarin zou staan dat liefde tussen vrouwen niet mag. Maar het Oude Testament is duizenden jaren geleden samengesteld door een paar mannen die een paar boeken uitkozen en gezegd hebben: dit is de Bijbel. Er zijn zoveel interpretaties mogelijk van allerlei geschriften. Wat is waarheid?

Er zijn ook andere religies. Waarom denkt elke strenggelovige  dat hun waarheid de enige waarheid is? Onzin. Ik vind niet dat de Bijbel de enige waarheid is. Het is een mooi boek waar je mooie dingen uit kunt halen zoals; liefde is het eerste en het enige gebod.

In het Nieuwe Testament probeerde Jezus ook het Oude Testament anders te interpreteren. De bijbel spreekt zichzelf vaak genoeg tegen. Ik neem niet alles letterlijk. Ik geloof alleen in de dingen waar ik iets aan heb.

Met mijn persoonlijke band met God probeer ik goed te doen in mijn omgeving. Al het andere: geld, macht, misbruik; ik blijf er ver vandaan en treed er tegen op waar ik kan.

Ik hou niet van mensen die God in hun zak hebben. Dan maak je God te klein en te simpel wat te groot is om te begrijpen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.