Queer Choir Amsterdam

Na een uitverkochte avond in maart, keert het Queer Choir Amsterdam op 10 september 2022 terug naar de Oude Kerk in Amsterdam met de nieuwe performance A Gushing Deluge. De ruimte van de Oude Kerk wordt in deze performance gebruikt om de traditionele betekenis en presentatie van een koor anders vorm te geven en te vervreemden (als in: ‘to queer’).
Het Queer Choir Amsterdam werd opgericht tijdens de eerste lockdown in 2020 door kunstenaars Shreya de Souza, Mylou Oord en Sarah Naqvi, en wordt gedirigeerd door Vera Morais. Sindsdien repeteren en zingen ze op regelmatige basis samen eigen werk dat in een collaboratief proces tot stand is gekomen. Hoe verhoudt queerness zich tot de architectuur en geschiedenis van de Oude Kerk? Hoe zich in deze ruimte te positioneren? Het koor onderzoekt deze vragen niet alleen door composities te zingen, maar ook door ruimte te maken voor improvisatie, glitches (haperingen) en momenten van interactie – waarbij de rollen van koor, dirigent en toehoorder meer in elkaar overlopen.
Het koor
Queer Choir Amsterdam is een artistiek initiatief dat zich richt op het creëren van een brave space (vrijmoedige ruimte) waar unieke identiteiten en stemmen gevierd worden. Middels repetities en optredens geeft het koor uiting aan haar ideeën voor de toekomst en de verhalen die ze wil delen. De queer gemeenschap komt vaak samen in ruimtes van viering en het nachtleven – plekken die door de pandemie zwaar getroffen zijn. Dit heeft het Queer Choir Amsterdam gestimuleerd om een eigen veilige ruimte op te richten, dat wordt gerund door en voor queer mensen. Met het samengaan van hun stemmen creëren de koorleden harmonieën, maar erkennen ze ook de gevarieerde aard van de menselijke stem, met aandacht voor het vergroten van zeggenschap over hun stemmen.
Bezoekersinformatie
Oude Kerk
Oudekerksplein, Amsterdam

www.oudekerk.nl
Aanvang 20:00 (deuren open om 19:45)

De voorstelling duurt zo’n 45 minuten en vindt plaats in de context van de tentoonstelling Path van Antionio Obá, die na afloop te bezichtigen is. Kaartjes zijn te koop via de website van de Oude Kerk

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.