‘Buitenleven’ van Nina Polak is het BruutTAAL Regenboogboek 2022

De shortlist van het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022 laat een divers en hoogstaand aanbod zien. Gerbrand Bakker is tot vreugde van de jury weer helemaal terug als romancier met De kapperszoon, Mariken Heitman schreef het fascinerende en uitdagende boek Wormmaan, maar de titel BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2022 gaat naar Buitenleven van Nina Polak.

De jury: ‘De trek naar het platteland van twee vriendinnen pakt voor de ene geliefde goed uit en voor de andere desastreus: zij krijgt midden in de groene idylle een writer’s block. De tegenstellingen tussen dorp en stad en de inmenging van een manipulatieve psychiater doen hun relatie wankelen. Buitenleven is een intrigerende relatieroman, maar laat op een dieper niveau zien hoe een gemeenschap reageert op nieuwkomers met andere zeden en gewoonten. Dat iedereen daar op zijn eigen manier op reageert, maakt dat Buitenleven de lezer tot de laatste bladzijde weet te boeien.’

Nina Polak ontvangt 1.000 euro en wordt een maandlang gepromoot op Tzum en Bazarow.

  • Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een initiatief van Marie-José Klaver, Coen Peppelenbos, Doeke Sijens en Bart Temme die ook in de jury zitten. Hier zie je de groslijst van het afgelopen jaar en hier zie je de megagroslijst van Nederlandstalige en vertaalde regenboogboeken aller tijden.
  • Sinds 2022 wordt het Regenboogboek van het jaar gesponsord door BruutTAAL, een methode Nederlands voor havo en vwo. Sinds dit jaar is ook besloten dat alleen oorspronkelijk Nederlandstalige regenboogboeken in aanmerking komen voor de prijs.
  • In 2021 won Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede de titel Regenboogboek van het jaar.

*

Het boek is hier te bestellen.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.