Win vrijkaartjes voor Queer Filmfestival Utrecht

Het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) loopt van 19 tot en met 28 augustus en is sinds 2019 hét LHBTI+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een unieke programmering op het vlak van LHBTI+films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. 

‘Zichtbaarheid en verbinding staan bij dit festival op de eerste plek,’ aldus de organisatie, ‘Zichtbaarheid op het witte doek is belangrijk, maar ook heeft elke letter en elk individu uit de LHBTI+ gemeenschap een eigen verhaal. Daarom heeft het QFFU als doel om zoveel mogelijk verhalen te vertellen, voor herkenning, educatie en ontspanning.’

Voor maandag 22 augustus mag Gaykrant twee maal twee vrijkaarten weggeven voor een van de volgende films. De films worden vertoond in het Louis Hartloper Complex in Utrecht.

1. Kapana & Masquerade – Winnaar Hivos Free to be me Award 2022

Kapana is de eerste mainstream queer film uit Namibië. In Namibië wordt homoseksualiteit nog steeds ‘sodomie’ genoemd en is het een strafbare misdaad om homoseksuele relaties te hebben. In die context komen twee mannen elkaar tegen op een vreemd kruispunt in hun levens. George is een verzekeringsmakelaar uit de middenklasse en woont in de grote stad Windhoek, midden in het land. Simeon woont in Katutara, een voorstad van Windhoek, en verkoopt daar kapana’s. De twee komen elkaar tegen in een bar en er ontstaat een band, die koste wat het kost onzichtbaar moet blijven voor de rest van de wereld. Maar het leven met geheimen valt de twee mannen zwaar, en hun liefde is sterk…

Kapana is de winnaar van de Hivos Free to be me Award 2022. Deze prijs wordt jaarlijks traditioneel uitgereikt op Roze Filmdagen. De award wordt ieder jaar door Hivos uitgereikt aan een film die bijdraagt aan zichtbaarheid en acceptatie in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit.
Voorafgaand aan de film vindt er een gesprek plaats met Hivos medewerkers Mickey Andeweg (live aanwezig) en Tinoashira Chikuni (pre recorded interview).

Masquerade (Short)

Een vrouw keert terug naar haar geboortestad Lagos om weer met zichzelf in het reine te komen. Ze is er lang niet geweest en komt in een soort wervelwind van haar eigen geschiedenis terecht. Ze leert de mensen waarmee ze vroeger omging opnieuw kennen en begint na te denken over de ervaringen die haar gevormd hebben. Ze ontmoet een vrouw met wie ze vroeger een intense, romantische band had, en de twee herontdekken elkaar helemaal. Die ontvlamming is echter van korte duur…

Deze avond maakt deel uit van de Queer Movie Night powered by Hivos.

2. Petite maman

Petite Maman is de eerste speelfilm van Céline Sciamma na de queer hit Portrait de la Jeune Fille en Feu. In Petite Maman keert de regisseur terug naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen.

Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is.

Sciamma maakte Petite Maman tijdens de lockdown van 2020; dat levert een intiem en intrigerend verhaal op.

3. Death and bowling

In zijn debuutfilm onderzoekt Lyle Kash wat het betekent om trans te zijn en om gezien te worden. Death and Bowling is een metafilm over representatie van trans personen. Het houdt stereotypen tegen het licht en bekritiseert deze. Daarnaast is de film een diep doorvoeld portret over jezelf zijn en rouw. Hoewel het zware thema’s aansnijdt, is er ook veel warmte te vinden in dit intieme en oprechte indie drama.

In Death and Bowling komen twee trans mannen elkaar tegen op de begrafenis van de aanvoerder van een lesbisch bowlingteam. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee tegen de achtergrond van deze warme community. Het verhaal wordt ondersteund door een pastelkleurige esthetiek en vergezeld door een pakkende soundtrack.

Naast dat de film het belang van de juiste representatie onderstreept, voegt deze gelukkig ook het eigen advies op. De cast bestaat namelijk grotendeels uit trans acteurs en is daarmee een vrij unieke film.

Deze avond maakt deel uit van de Queer Movie Night powered by Hivos.

4. Best of Roze Filmdagen

Zeven korte films. Een eclectische oogst van over de hele wereld, gecureerd door Roze Filmdagen: Amsterdam LGBTQ+ Film Festival.

1.   BABA VK 2021, 18 min, Sam Arbor / Adam Ali
Een Libanese tiener overweegt te vluchten naar de beroemde Canal Street in Manchester.

2.   MY MOTHER’S GIRLFRIEND India 2021, 14 min, Arun Fulara
Twee verliefde vrouwen worden gevolgd door de zoon van één.

3.   BETWEEN US Japan / Canada 2020, 17 min, Cailleah Scott-Grimes
Trans man Kei zoekt zijn rol in een traditioneel Japans dorp.

4.   PAPPO E BUCCO Italië 2021, 15 min, Antonio Losito
Samen hebben deze twee voormalige clowns een eigen wereld opgebouwd.

5.   THE WINDOW Libanon 2021, 15 min, Sarah Kaskas
Een jaar na de explosie in Beiroet worden Basma en Mariam herenigd in hun oude slaapkamer.

6.   WE WILL BECOME BETTER Rusland 2021, 6 min, Andzej Gavriss
Twee geliefden zijn niet alleen door afstand gescheiden, maar ook door Ruslands wetten.

7.   AS SIMPLE AS THAT Brazilië 2021, 19 min, Luciana Bitencourt
Moeder ontdekt het geheim van haar zoon; de reactie van vader is niet wat ze verwacht.

*

Stuur voor donderdag 18 augustus 18 uur een mail naar winnen@gaykrant.nl en zet erin voor welke van de vier films je twee vrijkaartjes zou willen ontvangen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.