Vierde editie Queer Film Festival Utrecht

Eind augustus verandert Utrecht voor tien dagen in één grote bioscoop. Van 19 tot en met 28 augustus 2022 vindt de vierde editie van het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) plaats. Het QFFU is sinds 2019 hét LHBTI+ filmfestival van de stad. Meer dan 30 films, variërend van shorts, documentaires, voorpremières tot moderne klassiekers, zijn door heel Utrecht te zien.

Breed en divers programma 

Het festival concentreert zich nadrukkelijk niet op één locatie. Door de hele stad en tot ver in de buitenwijken zijn activiteiten gepland in bioscopen en cultuurhuizen. Met in deze editie extra aandacht voor filmgenres die minder vaak het witte doek halen, zoals documentaires, animatie, horror en Nederlandse shorts.
Max de Valck, filmprogrammeur: ‘Als festival vinden we het belangrijk zo divers mogelijk te programmeren met aandacht voor genres die minder zichtbaar zijn in het reguliere filmaanbod. Ik ben bijvoorbeeld erg trots op de selectie van queer animatie of de speciale horror avond. De films die we draaien komen uit de hele wereld en geven een interessant en kleurrijk perspectief op identiteit, seksualiteit en gender.
Platform voor jonge filmmakers: 10 Minute Challenge
Nieuw dit jaar is de 10 Minute Challenge: een platform en wedstrijd voor beginnende queer filmmakers. De challenge bestaat uit de opdracht om een LHBTQI+ short te maken over het Utrecht 900 jaar thema ‘Stad zonder muren’ met een eigenzinnig perspectief op het vieren van queerness. Maar liefst 9 filmteams doen mee. De beste en meest originele korte film krijgt een substantiële financiële prijs, vertoningen bij festivals en toegang tot een netwerk van relevante mensen.
Meer dan alleen films
Het QFFU draait niet alleen om films. In samenwerking met andere organisaties wordt ervoor gezorgd dat iedereen een leuke en interessante middag of avond op het festival kan beleven en is er veel ruimte voor gsprek en ontmoeting. Zo is in het Centraal Museum een avondvullend programma met een buitenfilm in de tuin en rondleidingen door het museum over seksualiteit in de kunst.
Heel bijzonder is ook een filmvertoning op de buitenmuren van het Rietveld Schröder Huis, waar bezoekers voorafgaand aan de film een rondleiding door het huis kunnen boeken. In de bibliotheek Neude is er in samenwerking met Kaboom Animation Festival een speciale avond over queer animatie met gasten en vertoningen. Bij de Nijverheid is het griezelen geblazen met queer horror met op het cultuurterras passende performances. En in de hal van het Centraal Station kun je op het terras van Bar Beton – met koptelefoons op – genieten van een buitenfilm op zitzakken en bankjes.
Utrecht 900: Queer Villa Utrecht
Een Utrecht 900-programma onderdeel waar verschillende cultuurvormen samenkomen is Queer Villa Utrecht. Met films, theater, muziek, workshops, spoken word en literatuur is dit een culturele huiskamer middenin de wijk Ondiep, laagdrempelig en toegankelijk voor alle Utrechters. Het QFFU werkt hierbij samen met Villa Concordia en boekwinkel Savannah Bay. Joost de Vries, voorzitter: ‘Via Queer Villa Utrecht willen we niet alleen een podium bieden aan nieuwe kunstenaars die nieuwe verhalen en nieuwe talenten brengen, maar willen we ook laten zien hoe kunst en cultuur een bijdrage kan leveren in verbinding en acceptatie. Aspecten die we op dit moment goed kunnen gebruiken.’
Voor meer informatie en tickets, bezoek de website.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.