TransAmsterdam is klaar voor de volgende stap. Jij ook?

Voor Gaykrant tref ik Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam in een Amsterdams hotel. Jay Muller en Jip Wijnstra – twee van de vrijwilligers van de organisatie – tref ik later digitaal. We spreken over de volgende stap die TransAmsterdam wil maken.

Yvo’s boodschap is duidelijk. TransAmsterdam wil niet alleen een organisatie zijn die trans personen doormiddel van elkaar ontmoeten helpt om uit te komen voor hun identiteit en de buitenwereld uitlegt wat transgender zijn inhoudt.

‘Voor de ontmoeting hebben we elke laatste vrijdag van de maand Trans and Friends Café InClusion, TransAmsterdam wil doormiddel van workshops een podium bieden voor trans personen in kunst, lifestyl en sport. Kunst en sport maken je weerbaar. Je ontdekt je talent en je kunt zo ook beter jezelf zijn. Je ziet mensen tijdens het maakproces groeien.’

Om zijn punt kracht bij te zetten vertelt Yvo over de trans cultuurmakers die hij in zijn eigen leven is tegengekomen. Van een Indiase kunstenaar tot een Amerikaanse operazangeres. Het is de ambitie van TransAmsterdam om ook duidelijk een platform te zijn waar trans cultuurmakers gevonden kunnen worden. Daarbij hoeft hun werk niet perse te gaan over hun transgender zijn, een ambitie die vervolgens met ‘de buitenwereld’ kan worden gedeeld.

Ambities zijn mooi maar zij kunnen niet zonder de inspanning van vrijwilligers zoals Jay en Jip. Jay is penningmeester en Jip coördineert de Trans Art School waar hij ooit zelf als deelnemer is binnengekomen. Hij is naast zijn studie veel met theater en muziek bezig en heeft zich voor zijn werk voor TransAmsterdam ingezet voor bi-culturele LHBTI+jongeren in Den Haag. .Jay en Jip zijn het met Yvo eens qua ambities: eigen voorstellingen en kunstwerken die voortvloeien uit de workshops.

Jay ziet in zijn eigen ervaringen de kracht van sport. Hij bokst zelf en zou dit ook graag binnen TransAmsterdam inzetten. Daarover zijn nu gesprekken gaande met de Queer Gym Amsterdam die in de opstartfase is. ‘Een gezond lichaam is belangrijk tijdens een transitie. Via sport blijf je ook in contact met je lichaam. Dat is erg belangrijk. We hopen dat we met eerste Queer Gym van Amsterdam samen een mooi aanbod kunnen gaan neerzetten.’

Jay is door zelf deel te nemen aan een van de workshops Spoken Word een kant van zichzelf gaan ontdekken waar van hij niet wist dat hij die had: ‘Ikzelf ben niet heel goed in het onder woorden brengen van mijn meest diepe gevoelens maar door de goede begeleiding van Jeff van Reen (de docent Spoken Word) kwam ik gelijk in de goede flow terecht en kwamen de woorden vanzelf. De sfeer tijdens de workshop was ook erg open. Dat was heel fijn.’

Jip vult aan:

‘De workshops worden gegeven door een divers team van docenten. Niet iedere docent is zelf trans maar iedereen heeft wel affiniteit met onze gemeenschap. Zo is een van onze docenten – schilder Camille van Neer – vader van een trans persoon. Voor hem is het heel waardevol om via zijn inzet voor de Trans Art School zijn eigen kind beter te leren begrijpen.’

Ben je zelf bezig met kunst, met sport en/of lifestyle en wil je samen met het team van TransAmsterdam werken aan het neerzetten van een workshop of heb je andere talenten die TransAmsterdam ten goede zouden kunnen komen? Mail dan naar: info@transamsterdam.nl.

*

Klik hier voor meer informatie over TransAmsterdam

Klik hier voor meer informatie over Trans Art School

Mijn collega van Gaykrant Floor Brands sprak Yvo eerder over zijn persoonlijke verhaal en drijfveren. Dat verhaal kun je hier lezen.

De foto’s bij dit stuk zijn van de afgelopen editie van Trans and Friends cafe InClusion.

 *

 Maurits Huijbrechtse (1997) studeert geschiedenis aan de UvA. Voor Gaykrant schrijft hij regelmatig over LHBT+geschiedenis, vaak in samenwerking met IHLIA, neemt hij interviews af en schrijft hij over zijn eigen ervaring als deel van een dubbele minderheid: homoseksueel en lichamelijk gehandicapt. Naast zijn werk voor Gaykrant is hij actief bij Museum Engelandvaarders en binnen D66. 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.