Vrijkaarten voor Utrechter Passion: de Johannes Passion vanuit een queer geschiedenis

De Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach weet elk jaar opnieuw honderdduizenden concertbezoekers te ontroeren. Op de onwerelds mooie muziek van Bach schreef dramaturg Thomas Höft – in 2019 nog co-curator van het Festival Oude Muziek Utrecht – een nieuwe tekst die de partituur in een universeel niemandsland trekt, ergens tussen wereldlijke praktijk en geëngageerde beleving.

De auteur verlegt de focus van de kerk naar het stadsplein met een scenario rond gebeurtenissen die in 1730 en 1731 in Utrecht plaatsvonden. De vervolging van homoseksuelen ontaardde toen in de beruchte Utrechtse sodomieprocessen, waarvan vele uitliepen op executie. Samen met topsolisten verklankt ART HOUSE 17 een boodschap die vandaag gehoord moet worden.

In vier delen neemt Höft je niet alleen mee langs de grootste homovervolging die Nederland gekend heeft, maar ook langs een verhaal over gendergeweld in 1720 en langs recente gebeurtenissen zoals de schietpartij in een gay nachtclub in Orlando (2016) en de verschrikkelijke vervolgingen in Tsjetsjenië. Het resultaat is een krachtige boodschap die vandaag gehoord moet worden. Een symbolische avond in de Grote Zaal van TivoliVredenburg om stil te staan bij het vaak onzichtbare lijden van queer personen door de geschiedenis heen, een manier om door middel van de geschiedenis naar het heden te kijken en onszelf een spiegel voor te houden.

Op 31 augustus staat dit bijzondere project in TivoliVredenburg in Utrecht op het programma bij Festival Oude Muziek Utrecht. Voor deze bijzondere uitvoering van de Utrechter Passion mag Gaykrant 2×2 vrijkaarten weggeven. Stuur voor 15 augustus een mail naar winnen@gaykrant.nl en wie weet ga jij erheen.

*

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Vrijkaarten voor Utrechter Passion: de Johannes Passion vanuit een queer geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.