Gewoon een warme, zachte huid

Ik ben inmiddels alweer tweeëntwintig jaar samen met mijn vrouw, waarvan dertien jaar getrouwd. Maar ook ik heb jaren geleden een keer een coming-out gehad. Nou ja. Een soort van coming-out dan. Of eigenlijk niet, want ik heb helemaal niet het idee dat ik dat ooit heb hoeven doen.   

Mijn ouders hebben ons als kind al heel erg duidelijk gemaakt: kom thuis met diegene die je gelukkig maakt, wie dat is maakt ons niet uit. Ik heb als kind nooit het idee gehad dat ik anders was dan andere kinderen. Ik was gewoon kleine Floortje, en vanaf groep drie werd ik Floor omdat ik toen al twee koppen boven mijn juf uittorende. Oké de juf was niet al te groot, maar toch.   

Als kind was ik heel vrij over lesbische of homoseksuele relaties. De nicht van mijn moeder trouwde met een vrouw en we vonden dat allemaal heel gewoon, die was immers gelukkig. Ik was me als tiener heel erg bewust van het feit dat ik vooral naar mannen keek. Zo hoorde het: man-vrouw en dan later geadopteerde kinderen, want zelf wilde ik ze niet. Ik zou in een boerderijtje gaan wonen met veel dieren en een boomgaard, uiteraard met de mogelijkheid voor een hangmat.  

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen vond ik dat ik maar een rijke man moest uitzoeken, dan lukte dat vast allemaal. En als hij dan ook nog lief zou zijn en van mij hield, och dat was een prettige bijkomstigheid, maar verder niet het eerste vereiste.  Samen met mijn beste vriendin had ik al een hele toekomst uitgestippeld: we zouden dicht bij elkaar gaan wonen en dan zouden we samen een weiland kopen waar onze paarden konden lopen.

Ik vond laatst nog een dagboek uit die tijd. Niet dat ik er heel veel in schreef, maar over wat erin stond heb ik smakelijk gelachen.  Helemaal in de wetenschap dat er van alles wat erover is gebleven van het wensenlijstje toen, compleet nul is.

Toen ik met meerdere vriendjes een relatie had gehad en de laatste had beëindigd, verklaarde mijn vrouw na een dansavond mij de liefde. Het ging zo snel, dat ik het eerst niet in de gaten had. Ik weet nog dat ik zei: ‘Goh is het zo erg met je?’ waarna ik op de laatste trein stapte en naar huis moest.  

Ik herinner me hoe we op de zaterdag die volgde elkaar een afscheidskus hebben gegeven, en dat ik het gevoel had romantische pianomuziek op de achtergrond te horen. En ik verbaasde me vooral over het feit dat ze heel zacht was. Geen harde stoppels of baardgroei, maar gewoon een warme, zachte huid. De vlinders die die avond hun intrede deden in mijn buik, zijn nooit meer weggegaan.  

Ik vertelde ongeveer na acht weken aan mijn ouders, zo ‘even’ tijdens het brengen van de was, dat ik heel erg verliefd was en dat het deze keer een vrouw was. Mijn vader vond het geweldig en vroeg zich af wanneer hij zijn schoondochter zou ontmoeten. De enige tekst die mijn moeder kon uitbrengen was dat ze nu geen oma zou worden. Ik heb haar op dat moment alleen maar aangekeken en ben vervolgens boos naar buiten gerend, met mijn moeder op de hielen. Ze pakte me vast en keek me aan: ‘Wat egoïstisch hè, dat ik alleen maar denk aan oma worden, tuurlijk gaat het mij vooral om jouw geluk en kan het me echt niet schelen dat dat met een vrouw is.’ 

Het gekke is dat ik, nu ik zelf kinderen heb, die opmerking wel een klein beetje begrijp. Natuurlijk hoop ik dat mijn kinderen gelukkig worden en het kan mij werkelijk niet schelen met wie, maar het lijkt me fantastisch om oma te worden. Zo’n klein hummeltje dat je gewoon geoorloofd mag verwennen. Het lijkt me super. En tot die tijd? Tot die tijd mogen mijn ouders en schoonouders nog even hun kleinkinderen stierlijk verwennen.  

En in ons voortuintje van ons rijtjeshuis, zonder boomgaard en zonder weiland, maar met veel dieren, geniet ik van mijn beker koffie en van elke ontwikkeling die mijn kinderen doormaken. Volmaakt gelukkig.  

*

Floor Brands (Rolde, 1979) is woonachtig in Bedum, samen met haar vrouw en drie kinderen. Met een enthousiaste groep mensen om zich heen zet zij zich in voor de verborgen LHBT+ers. Voornamelijk in haar buurt, maar ook daarbuiten. Zij draagt als ‘B’ uit het LHBT+regenboogpalet haar steentje bij aan Gaykrant.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.