Yamuna Forzani: ‘Voor mij is Pride elke dag, het is een viering.’

Tijdens Rotterdam Pride presenteerde queer kunstenaar en activist Yamuna Forzani een levensgroot kunstwerk op de Coolsingel. Het kunstwerk, met als thema ‘embrace change’, werd afgebeeld op een grote container van Nationale-Nederlanden, partner van Rotterdam Pride. Yamuna geldt als een groot talent in de kunstwereld en heeft eerder werk gemaakt voor het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kunstmuseum Den Haag en het TextielMuseum in Tilburg. Daarnaast is ze binnen de ballroom scene onderdeel van Kiki House of Angels in Rotterdam en House of Comme des Garçons. Vlak voor Pride Amsterdam spraken wij met haar over het kunstwerk, Pride en haar volgende stappen.

Beeld: Daniel Verkijk Fotografie

Hoe voelde je je toen Nationale-Nederlanden je benaderde om dit kunstwerk te maken?

Ik werd er erg enthousiast van, vooral ook omdat ik van hen volledige creatieve vrijheid kreeg. Dat is meestal zeldzaam bij dit soort opdrachten. Ik kon mezelf als kunstenaar vrij uiten!

Wat is de achterliggende gedachte van het werk dat je voor NN hebt gemaakt? Waardoor is het geïnspireerd?

Ik wilde iets maken dat authentiek zou voelen binnen mijn artistieke expressie, het materiaal waar ik meestal mee werk is textiel. Ik maak patronen die ik brei met behulp van een industriële breimachine. Voor dit werk zou het een grote print worden, maar ik wilde desondanks dat er een textuurelement in zou zitten, dus heb ik verschillende digitale technieken gebruikt om de print meer textured te laten lijken en aanvoelen. Tijdens Pride Month is het gebruikelijk dat bedrijven een regenboogvlag over hun logo plaatsen en het dan voor gezien houden. Voor mij is Pride zo veel meer dan een regenboogvlag – dat is wat ik wilde laten zien met dit werk. Het kan trots uitstralen zonder de regenboogvlag te gebruiken. Ik heb van het werk een grote eclectische collage gemaakt met veel verschillende elementen zoals foto’s uit mijn persoonlijke archief van vrienden binnen de gemeenschap, tekst & emoji’s en brutale verwijzingen en knipogen naar de queer cultuur. Daarnaast ben ik lid van de ballroomscene in Rotterdam, dus dat wilde ik met dit werk ook eren. Voor mij is Pride elke dag. Het is een viering.

Wat hoop je dat mensen van het kunstwerk zullen opsteken?

Ik hoop dat ze mijn werk vrolijk vinden en kunnen gniffelen om de kleine verwijzingen die erin voorkomen. Ik wilde dat het werk overweldigend, luid en chaotisch zou zijn, want dat is ook hoe de dag van de Rotterdam Pride voor mij is – een mix van allerlei verschillende soorten mensen die samenkomen, hun plek claimen en feestvieren. Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan het werk is dat er zoveel te zien is – hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer kleine details je opvallen.

Hoe verhoudt het kunstwerk zich tot jouw eerdere werk?

Conceptueel is al het werk dat ik maak een liefdesbrief aan mijn community. Het was geweldig om een grootschalige print te kunnen maken die een grote muurschildering werd. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan!

Wat is de volgende stap voor jou?

Op 25 juni ben ik medeorganisator van Het Utopia Bal in de Kunsthal, waarmee ik de laatste tijd erg druk was. Naast het organiseren ben ik me verder aan het verdiepen in mijn kunstwerken van textiel en breitechnieken. Op dit moment richt ik me meer op muurkunstwerken, zoals gebreide wandtapijten en kleinere, abstract ingelijste werken. Een van mijn werken wordt momenteel tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam als onderdeel van de groepstentoonstelling ‘its our f*cking backyard’, wat erg spannend is, en bovendien word ik vertegenwoordigd door Rademakers Gallery in Amsterdam. Over een aantal jaar hoop ik in een gunstige positie te verkeren, zodat ik mijn gemeenschap nog meer kan (blijven) steunen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.