Queen of Disco in ‘Pride-reprise’

De voorstelling Queen of Disco van Rightaboutnow.inc gaat over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van disco music, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LHBTI+activist Sylvester.
In het kader van Pride Amsterdam speelt deze voorstelling op dinsdagavond 2 augustus nog een keer in het Delamar Theater in Amsterdam. Na afloop van de show is er een afterparty met DJ Covergirl Sunny.

Disco kwam begin jaren zeventig op uit de zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Het viel samen met de emancipatie de LHBTI+gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde terugval. Disco verdween weer ondergronds om jaren later als House opnieuw de wereld te veroveren.

Queen of Disco vertelt het bizarre en aangrijpende verhaal van de ‘mighty real’ Sylvester, van koorknaap tot superster. Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd. Het is een oogverblindende spiegelbol die issues en dilemma’s rond diversiteit en inclusie anno nu aan ons teruggeeft.

Sylvester James Jr. groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind. Met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener werd hij door zijn moeder verstoten om zijn gay lifestyle en zwierf hij met een transgender gang over de straten van L.A. Hij verruilde Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippiedrag-queen revue, the Cockettes.

Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als “You Make Me Feel (Mighty Real)” en “Do Ya Wanna Funk”. Begin jaren 80 kreeg hij aids. Sylvester was de allereerste wereldster die openlijk ervoor uitkwam aan aids te lijden en stond als activist in de voorhoede van de aids-awareness and gay pride beweging The Stonewall rellen. In 1988 stierf hij aan de gevolgen van zijn ziekte.

Queen of Disco gaat over interactionele identiteit, de Black Lives Matter-emancipatie, queer activisme en de zware maatschappelijke en sociale impact hiervan op een groot deel van de wereldbevolking. Maar ook over de impact van de underground-scene en hoe de dansvloer sinds de opkomst van disco wereldwijd een arena is geworden voor vernieuwing en culturele transformatie.

*

Bekijk hier de trailer van de voorstelling.

Lees hier het artikel over de voorstelling in De Volkskrant.

Klik hier voor kaartjes.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.