Laat een berichtje achter voor een LHBTI+activist: Oxfam Novib ontwikkelt PrideBot

In de strijd tegen de ongelijkheid, wil Oxfam Novib haar steun tonen aan de LHBTI+ activisten, juist in landen waar zij gemarginaliseerd worden en waar hun rechten onder druk staan. De organisatie heeft contact met LHBTI+activisten over de hele wereld. Velen van hen lopen gevaar voor vervolging en kunnen zelfs vermoord worden.

Door uitsluiting en censuur kan de strijd van een LHBTI+ activist eenzaam voelen. “Door bedreigingen en tegenslagen waren er momenten dat ik wilde opgeven. Reacties uit de community hielden me hoopvol”, aldus Zhiren Ye, campaigner bij Oxfam Novib. Oxfam Novib heeft daarom voor deze activisten de PrideBot ontwikkeld, om te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Iedereen kan via WhatsApp een empowered message achterlaten om zo 1-op-1 support te tonen. Zelf ook een berichtje achterlaten? Dat kan hier. Oxfam Novib zorgt er vervolgens voor dat deze berichten bij de activisten komen.

In het buitenland is de situatie vaak schrijnend. In 70 landen staat homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht en in veel landen worden LHBTI+ activisten het zwijgen opgelegd, gearresteerd en gevangen gezet. Katinka Moonen van Oxfam Novib, ziet hoe de rechten van LHBTI+ers wereldwijd worden geschonden: “Onderzoek wijst uit dat in héél veel landen acceptatie van LHBTI+ niet boven de 20% uitkomt, dus met andere woorden, meer dan 80% van de bevolking accepteert het niet. Daarnaast weten we n.a.v. getuigenissen vanuit de LHBTI+ communities in de landen waar wij werken dat door de coronacrisis geweld en discriminatie tegen LHBTI+ers juist weer is toegenomen.”

Moonen vervolgt: “Helaas is het dus keihard nodig om hier aandacht voor te blijven vragen. Wij steunen deze activisten die met gevaar voor eigen leven strijden voor hun rechten door hun een veilige plek te bieden en financiële middelen voor de activiteiten die zij organiseren om beleid en sociale normen te veranderen.

Nanonah Struik, zelfstandig ondernemer, uni-dropout, activist, schrijver, spreker en podcastmaker is een van de personen die namens Oxfam Novib ervoor zorgt dat de steunbetuigingen bij de activisten in hun gemeenschap terecht komt: “Ook in Nederland moeten we ons blijven inzetten voor LHBTQIA+ rechten, de veiligheid van de community staat enorm onder druk. Ik merk dat in mijn persoonlijke kringen, waar mensen niet altijd meer de straat op durven, maar ook persoonlijk: ik word elke dag gediscrimineerd, on- en offline, af en toe zit er zelfs een doodsbedreiging tussen. Enkel omdat ik non-binair & queer ben. Dat kan en moet anders.

Naast de vele festiviteiten van Pride, is het ook nog steeds een protest. Oxfam Novib loopt daarom mee tijdens Pride Walk: het jaarlijkse protest in Amsterdam voor gelijke rechten voor de wereldwijde LHBTI+activisten, maar ook voor meer gelijkheid in Nederland. De organisatie roept Nederlanders op om deel te nemen. Via deze link kan iedereen zich aanmelden. Het enige wat je zelf mee moet nemen is een stem, om samen met honderden anderen te protesteren voor gelijkheid, met als doel dat niemand zich meer eenzaam hoeft te voelen in deze strijd. Oxfam Novib zorgt voor protestborden, een ‘supporter-kit’ met leuke items om ook na Pride support uit te blijven dragen en is na afloop met een stand aanwezig op de Rainbow Market.”

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Laat een berichtje achter voor een LHBTI+activist: Oxfam Novib ontwikkelt PrideBot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.