Kiri Mioki: ‘Ik word graag gezien op de soapoli, go PrEP!’

Queer popartiest Kiri Mioki viert deze zomer met PrEP! En dat doet hij niet alleen, want we gaan hem zien performen op de Canal Pride boot van het Centrum Seksuele Gezondheid Amsterdam (de soapoli van de GGD). “De soapoli is een plek waar ik graag gezien wordt, dus ik vind het helemaal te gek dat we dit samen gaan doen,” zegt Kiri.

 

Foto’s: Marc Deurloo

Hoewel hij normaal zijn eigen Nederlandstalige liedjes schrijft en produceert, koos Kiri dit keer voor een remake: hij heeft de Village People klassieker Go West onder handen genomen en in goed Nederlands naar Go Prep! vertaald. “In de jaren ’70 werd het liedje door de Village People gezongen als anthem over het najagen van je dromen. Maar vijftien jaar later kreeg het een hele andere lading: toen brachten de Pet Shop Boys het midden in de Aidscrisis en ging het over het achter je willen laten van alle ellende waar de LHBTI+scene op dat moment mee geconfronteerd werd. Nu is er PrEP, waardoor we ons bijna geen zorgen meer over hiv-infectie hoeven te maken. Dat vind ik helemaal fantastisch.” En nu, zo heeft Kiri besloten, is het dus tijd voor een nieuw hoofdstuk van het liedje.

 

Maar al is Go Prep! een lekkere pop-house plaat, Kiri stipt ook de kanten van de pil waar we het op een feestje misschien wat minder snel over hebben aan. Zo eindigt hij door, met een knipoog, maar toch, herhaaldelijk te zeggen dat we ‘wel een condoom om moeten doen, hè meiden’. Maar nog serieuzer: “Ik las laatst in de krant dat er zoiets bestaat als wachtlijstinfecties omdat het PrEP-programma niet genoeg financiering krijgt. Mensen kunnen dan dus hiv oplopen terwijl ze eigenlijk willen beginnen met PrEP. Dat vind ik echt schrijnend.” Hij schuwt de lastige onderwerpen niet, maar schenkt er een lekkere popsaus overheen zodat zijn werk toch heel smaakvol blijft.  

 

En dat doet hij niet in het eerste de beste Zara-outfitje. Voor Go Prep! charterde hij maar liefst vier queer modeontwerpers om een herinterpretatie van een van de iconische Village People looks te maken. Nu is er dus een knalroze high fashion cowboy en een femme biker. “Fashion was my first love, dus dit is echt een droom,” zegt Kiri daarover. Maar hoe gaat dat live, met vier outfits en één zanger? “Je zal verbaasd staan wat voor topperformers er onder de artsen en onderzoekers van het soa-politeam zitten!” lacht Kiri. 

*

Go Prep! komt uit op het nieuwe queer label RGLRS rcrds en is mede mogelijk gemaakt door steun van het AFK.

Klik hier voor de videoclip van Go Prep!

Volg Kiri op Tiktok en Instagram: @kirimioki, op Spotify, of klik hier voor zijn website.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.