Pride Pelgrimage

De Pride Pelgrimage staat dit jaar feestelijk stil bij de benoeming van dominee Wielie Elhorst tot LHBTI-predikant voor Amsterdam. Hij is de eerste door de Protestantse Kerk Amsterdam benoemde predikant die zich in het bijzonder zal richten op de LHBTI-gemeenschap in de stad.

Op zaterdag 30 juli trekt een kleine groep Pride Pelgrims langs vier wijkkerken van de Protestantse Kerk Amsterdam: van West (De Ark – Regenbooggemeente) naar Noord (Nieuwendammer kerk) naar Oost (Muiderkerk) naar Zuid (Oranjekerk), om te eindigen in de Westerkerk waar om 11.00 uur ds. Rosaliene Israël en ds. Wielie Elhorst voorgaan in een ‘Prayer for Pride’. Om 12.00 uur sluiten verschillende groepen gelovige LHBTI’ers, leden van de Protestantse Kerk Amsterdam en hun bondgenoten aan bij de grote Pride Walk vanaf de Dam. De Pride Pelgrimage start om 5.30 uur in West.

LHBTI-predikant
De Pride Pelgrimage staat dit jaar feestelijk stil bij de benoeming van ds. Wielie Elhorst tot LHBTI-predikant voor Amsterdam. Hij is de eerste door de Protestantse Kerk Amsterdam benoemde predikant die zich in het bijzonder zal richten op de LHBTI-gemeenschap in de stad. 19% van alle Amsterdammers identificeert zichzelf als LHBTI. Dat is op zichzelf al aandacht waard. Ds. Elhorst wil vooral aanwezig zijn in de LHBTI-gemeenschap, luisterend en verbindend, maar ook vierend. Evenals voorgaande jaren organiseert hij met een team de Pride Kerkdienst, dit jaar op zondag 7 augustus om 12.00 uur, in de Keizersgrachtkerk. Zijn aanwezigheid in de LHBTI-gemeenschap betekent ook opbrengst voor de kerk. Wat kan het leven, de liefde, de hoop en de wanhoop van LHBTI’ers betekenen voor de kerken. Ds. Elhorst gaat er in de komende vier jaar werk van maken.

Leger des Heils
De Pride Pelgrimage passeert ook het gebouw van het Goodwillkorps van het Leger des Heils aan de Oudezijds Achterburgwal. Daar zal deze kerk worden geprezen om de progressieve verklaring die onlangs werd uitgegeven door de leiding van het Leger des Heils in Nederland. De verklaring stelt onder meer dat alle belemmeringen voor LHBTI’ers om volwaardig als lid deel te nemen, zullen worden weggenomen.

Amsterdam Pride – Religious Pride
De Pride Pelgrimage is onderdeel van Pride Amsterdam. Pride 2022 vindt dit jaar plaats van 30 juli-7 augustus 2022. Het thema is dit jaar ‘My gender, my pride’. Er zijn twaalf activiteiten voor gelovige LHBTI’ers, gecoördineerd door de Religious Pride commissie van Amsterdam Pride.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.