Woensdag 27 juli opening EuroGames 2022 in Nijmegen

Van 27 tot en met 30 juli 2022 vinden in Nijmegen de EuroGames plaats. Meer dan 2000 sporters vanuit 42 landen komen naar Nijmegen om deel te nemen aan 17 verschillende sporten. Dit grootste LGBTQI+ sporttoernooi wordt op woensdagavond 27 Juli geopend met een spectaculaire Openingsceremonie op de Waalkade in Nijmegen. Zo valt de stad in de week na de Vierdaagse niet stil, maar bruist Nijmegen opnieuw.

Tekst en foto’s: EuroGames Nijmegen

De EuroGames worden elk jaar in een andere stad in Europa gehouden. Vorig jaar in Kopenhagen, dit jaar in Nijmegen en daarna neemt Bern het stokje over. De EuroGames zijn een evenement dat georganiseerd wordt onder licentie van de European Gay and Lesbian Sportsfederation (EGLSF)

Zoals bij elk groot sportevenement is er op woensdagavond 27 Juli een spectaculaire opening op de Waalkade, waarin we vieren dat zo’n inclusief evenement bij ons kan plaatsvinden, maar waarin ook ruimte is voor de serieuze boodschap dat dat helaas nog lang niet overal het geval is. Terrein opent om 17.00 en vanaf 19.00 begint het programma. Sprekers zijn burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Markink, voorzitter van de EuroGames Nijmegen Henk Beerten en de co-voorzitters van de EGLSF Sarah Townsend en Hugh Torrence. Ook zal een kleurrijke vlaggenparade plaatsvinden, waarin we de vlaggen van de 42 deelnemende landen presenteren.

De dragqueens van Haus of Thomtom uit Nijmegen laten het Europese publiek zien dat iedereen zichzelf mag zijn en hoe iemand daarvan kan genieten. Daarna volgen optredens van Ellen ten Damme (solo), operazangeres Deirde Angenent, Merijn van Haren (Navarone), Shinshan en Ishwana. Om 21.30 speelt de hoofdact van de avond: Son Mieux, die dit jaar definitief zijn doorgebroken en met hun hit “Multicolor” toepasselijk de diversiteit van het evenement benadrukken. Na dit optreden zal de avond feestelijk worden afgesloten door dj St. Paul.

Naast verschillende sporttoernooien, die bij reguliere sportverenigingen in Nijmegen plaatsvinden, is er op alle dagen van de EuroGames een bomvol programma in de stad en rond de EuroGames Village op het Mariënburgplein met clinics, films, theater, exposities, wandelingen, feesten en ontmoeting in het teken van diversiteit en inclusie.

Inclusiviteit van de LHBTIQ+ gemeenschap in de sport is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Ook niet in Nederland. We horen nog te vaak dat het ‘bij ons niet voorkomt’ en dat we toch heel tolerant en inclusief zijn. Maar in de praktijk is lang niet elke sportvereniging ‘veilig’ voor sporters uit de lhbtiq+ gemeenschap.

Ook internationaal is er nog veel te verbeteren. De internationale zwembond FINA sloot recentelijk transgenders uit om mee te kunnen doen in de gendercategorie van voorkeur. De Russische toptennisster Darja Kasatkina kwam deze week uit de kast en vertelde over hoe moeilijk dit voor haar was. Daarom zijn de EuroGames meer nodig dan ooit en zijn wij blij en trots dat we dit in de oudste stad met een jonge vibe kunnen organiseren. Een week na de roze woensdag zullen we heel Europa laten zien dat dit de stad is waar echt iedereen vrij kan sporten en zichzelf mag zijn

Naast de spectaculaire openingsceremonie zijn er meer bijzondere momenten in de week van de EuroGames waar we u graag op wijzen:

  • Dinsdag 26 Juli 11.00 uur: Opening Zero Flags Project @ Waalkade, Nijmegen. Dit zijn de vlaggen van de 71 landen waar homoseksualiteit nog illegaal is. We hopen dat dit aantal vlaggen ooit naar nul teruggebracht kan worden.
  • Donderdag 28 Juli 17.30 uur: Opening expositie “My EuroGames story” @Mariënburgkapel, Nijmegen. Dit is een expositie waarin 12 oud-deelnemers vertellen waarom de EuroGames voor hen zo belangrijk zijn. Een of enkele van deze personen zullen aanwezig zijn en beschikbaar voor een reactie.
  • Zaterdag 30 Juli 19.00-0.00 uur: Sluitingsceremonie, officiële afsluiting met enkele speeches en optredens van oa Julia Zahra, Fata Boom, Jordan Roy en Trinxx @ Waalkade in NijmegenKlik hier voor het complete programma.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.