UNHCR schopt te kritische LGBT Asylum Support van hun Pride boot

Wat een mooie samenwerking had moeten zijn, verliep volledig anders in de laatste weken voor de 26ste Pride Amsterdam. In 2020 besloten UNHCR Nederland en LGBT Asylum Support zich samen in te schrijven voor een boot tijdens Amsterdam Pride met LHBTI-asielzoekers, statushouders en hervestigers vanuit het UNHCR-programma.

Door de coronapandemie verschoof de planning twee jaar. Maar medio juli 2022 stopte UNHCR de samenwerking. Volgens LGBT Asylum Support was de reden dat UNHCR besloot om het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) als zakelijk partner op de boot uit te nodigen, wat volledig tegen de gemaakte afspraken in ging en weerstand opriep bij de LHBTI-asielzoekers die LGBT Asylum Support bijstaat.

De kritiek was niet enkel dat LHBTI-asielzoekers een andere verhouding hebben met het COA dan UNHCR, maar ook dat met deze uitnodiging een plek op de boot verloren zou gaan voor de mensen waar het echt om gaat.LGBT Asylum Support voert overigens wel constructief overleg met het COA om azc’s veiliger te krijgen. Met als concreet resultaat dat het COA dagkaarten verstrekt aan LHBTI-asielzoekers voor het bezoeken van Pride activiteiten, wat enorm bijdraagt aan hun traumaverwerking en gendervrijheid in Nederland te kunnen ervaren.

UNHCR, die gaandeweg het project meer en meer budget beschikbaar stelde maar ook steeds meer eiste, wilde de uitnodiging aan het COA niet intrekken. In een schriftelijke verklaring werd gemeld: “Als de organisatie die de hele boot bekostigt, mag UNHCR hopen dat we ook kunnen bepalen wie er meevaart en dat wij ons doel, de verbinding en constructief samenwerken, ook vorm mogen en kunnen geven.”

“We zijn als organisatie maar meer nog onze volledige achterban geschokt van de houding van UNCHR”, vertelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support die in contact staat met ruim 600 LHBTI-asielzoekers. Want hiermee zegt UNHCR als organisatie in feite dat zij betalen en dus ook bepalen, ook al zijn er eerder andere afspraken gemaakt.

Dat betekent dus dat ze LHBTI’ers en partnerorganisaties kunnen weren ten faveure van zakelijke contacten. Kortekaas: “En dat is precies wat op veel commerciële boten al jaren gebeurt en waar veel kritiek op is. Maar nog erger, alle vormen van kritiek werden niet zichtbaar omdat alles in de huisstijl moet van UNHCR waardoor o.a. gebruik van het woord ‘queer’ niet is toegestaan. En dat terwijl ‘My Gender, My Pride’ dit jaar het thema is.”

LGBT Asylum Support trok aan de bel bij Pride Amsterdam. En terwijl het bestuur van Pride Amsterdam nog over de kwestie uitspraak doet, werd alsnog bij uitzondering een extra boot geregeld. Kortekaas: “We zijn superblij ook omdat we een belofte hadden gedaan aan een deel van onze achterban. Alle afgewezen LHBTI-asielzoekers uit het boek “#NietGayGenoeg De naakte waarheid – The naked truth”, wat tijdens de Pride verschijnt, zouden namelijk op de boot als een varend protest figureren.

Dat dit nu alsnog kan, is een wonder en voor hen enorm belangrijk om te kunnen ervaren meer dan welkom te zijn. Belangrijker nog: behalve dat het een trots feest gaat worden moet de Pride een varend protest zijn. En als boot Nul, zijn we dat protest!”

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.