Geslachtelijke attributenreductie

Julia Serano vertelt in een interview naar aanleiding van het verschijnen van haar derde boek “Sexed Up” over het ‘reduceren van trans mensen op basis van ‘geslachtelijke’ attributen’. Want de inhoud van je onderbroek is voor velen kennelijk belangrijk en doorslaggevend.Nou lig ik allang niet meer ‘in de datingmarkt’, veeels te oud. Alhoewel, tot mijn verbazing krijg ik nog wekelijks anonieme berichtjes op Instagram en Facebook van zo op het oog keurige vriendelijke vader-met-gezin-profielfotootjes.

Totaal vreemde mannen met de bekende oneliner: ‘Hello, you are sooo beautiful, can we be friends’? Nou streelt zo’n complimentje best wel mijn ego want ik ben ook maar een mens, maar ik moet er altijd toch wat om lachen, want ik snap de achterliggende vraag. Niet reageren is meestal voldoende want de bewonderaars en ‘followers’ zijn dan al snel weer op zoek naar het volgende ‘slachtoffer’ zal ik maar zeggen. Maar wat is dat toch, mannen die doorgaans een leuke vrouw en kinderen thuis hebben en online op jacht zijn naar….naar wat eigenlijk? Ik denk te weten waarop nieuwsgierige heteroseksuele mannen jagen. Ze worden opgewonden van een fantasie in hun hoofd, ze fantaseren over hoe het zou zijn, ze willen graag een keertje ‘meemaken’ hoe het nou voelt met een trans vrouw.

Heteroseksuele mannen beschouwen trans vrouwen doorgaans niet als vrouwen maar als een soort van ‘homo-variant’. Een lachwekkende opvatting, want voor zover ik weet hebben gay mannen geen enkele seksuele interesse in trans vrouwen. Waarom niet? Vanwege het ontbreken van bepaalde geslachtelijke attributen zal ik maar zeggen. Even weer terug naar de online-bewonderaar…Als je met een bedankje reageert op een anoniem zo op het oog lief berichtje van een heteroseksuele man, dan komt vrij snel de tweede standaardvraag: “Heb je hem nog”. En na het antwoord ‘nee’ is meteen alle interesse verdwenen. De anonieme man is dan kennelijk alleen geïnteresseerd in het bevredigen van zijn ‘homo-fantasie’, verder gaat dat niet. Mannen en liefhebbende vaders die stiekem transgenderporno kijken als moeder de vrouw naar een vriendinnenavond is, zijn vaak te herkennen aan brallerige anti-praat over trans vrouwen. Grove grappen die hun acties om anoniem een date proberen te regelen moeten verbergen.“Mensen reduceren tot geslachtelijke attributen” zegt Julia Serano in haar interview, en zo is het. De vraag wat er zich wel, of juist niét in je onderbroek bevindt is verreweg de meest belangrijke vraag in de hoofden van anderen. Daardoor ben je ‘gevaarlijk’ in damestoiletten, of ‘gelukkig maar’ in mijn geval juist weer niet. En soms ben je door je geslachtsattributen interessant als er een spannende date moet worden geregeld. Maar voor één keer hoor, om het ook eens mee te maken.Reductie. Dat is wat er gebeurt als mensen je beoordelen op de inhoud van je onderbroek.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist met als hoofdinstrument basgitaar. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.