EuroGames 2022 | Leon Pijls

De EuroGames 2022 vinden dit jaar plaats in Nijmegen van 27 tot 30 juli. In aanloop naar dit evenement zullen we een aantal atleten, organisatoren en anderen betrokkenen het woord geven. Vandaag: Leon Pijls, wielrenner.

Tekst: Floor Brands

Wie ben je en welke sport beoefen je? 

Ik heet Leon Pijls. Dit jaar word ik 60 jaar oud. Ik kom uit het katholieke zuiden waar ik ben opgegroeid op een boerderij. Misschien dat ik daarom ook wel wielren. Is wielrennen tenslotte niet een sport voor Brabantse boerenzonen? Zoals schaatsen een sport is voor Friese boerendochters- en zonen?

Hoe belangrijk is deelname aan de EuroGames voor je en hoe belangrijk zijn de EuroGames voor de LHBTI+ gemeenschap en haar emancipatie? 

Deelname aan de Eurogames is belangrijk voor alle sporters. Het is HET Europese podium om elkaar te ontmoeten, om elkaar op sportniveau de maat te nemen en om andere sporters het podium te geven dat ze verdienen. Tja. en of het nog nodig is? Voor mij persoonlijk misschien niet, maar voor een heleboel mensen wel, dat is echt wel een feit. En daarom moeten we dit podium dat EuroGames is omarmen en er zoveel mogelijk mensen bij uitnodigen om mee te doen. Ik nodig dus ook mijn heterovrienden uit.

Hoe kan de zichtbaarheid van LHBTI+ers verder vergroot worden binnen de sportwereld?

De zichtbaarheid van LHBTI+ers vergroten we door nog heel lang op deze manier door te gaan. Sinds ik uit de kast ben en sport, is er al veel verbeterd, dus als we die lijn doortrekken komt het best wel goed. Volhouden, volhouden, volhouden dus.

Hoe ervaar jij de LHBTI-acceptatie binnen jouw sport?

Binnen wielrennen ervaar ik zelf heel veel acceptatie. Het is dan ook geen sport met spreekkoren of kleedkamers met een bepaald soort humor. Veel homo’s denken dat ik wielren omdat de pakjes zo lekker strak om je lijf zitten, maar daar kom je geen bergen mee omhoog.

Wie is je grote voorbeeld?

Sander Reumer. Niet heel erg bekend, maar met prachtige kuiten en een bijbehorend geweldige persoonlijkheid. Ik zit graag in zijn wiel.

Maak de volgende zin af: “De EuroGames zijn geslaagd als…”

De EuroGames zijn geslaagd als er veel broers en zussen op komen dagen als toeschouwer. Soms weten je broers en zussen niet eens hoeveel plezier je kunt beleven in een ‘homosport-omgeving’, weten ze niet welke extra dimensie het je oplevert om veilig te sporten en te chillen. ZIEN = BEGRIJPEN.

*

Klik hier voor de website van EuroGames Nijmegen 2022

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.