COC heeft constructief gesprek met minister van Justitie en Veiligheid

Vandaag ontving minister Yesilgoz-Zegerius van Justitie en Veiligheid een delegatie van het COC, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (Stichting NNID). Wat volgde was volgens COC-woordvoerder Philip Tijsma een constructief gesprek om geweld en discriminatie tegen LHBTI+ personen aan te pakken.

tekst: Ronald Mol, redacteur politiek
foto: COC Nederland

 In 2018 boden COC en TNN een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin gepleit werd voor het aanstellen van gespecialiseerde discriminatierechercheurs. Ook werden er voorstellen gedaan voor het verbeteren van de politieopleiding en voor het verbeteren van de positie van Roze in Blauw binnen de politieorganisatie. De agenten die zich inzetten voor het LHBTI+ netwerk worden namelijk nog altijd niet vrijgemaakt voor het werk dat Roze in Blauw met zich meebrengt. Het betekent extra werk bovenop de reguliere politietaken die ze al moeten doen.

Bij het aanbieden van die #IKBENHETZAT petitie in 2018 was ook kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius aanwezig. Voor zij in de Tweede Kamer kwam, hield zij zich als raadslid in Amsterdam al bezig met de bestrijding van straatintimidatie gericht tegen vrouwen en LHBTI+ personen. En sinds het aantreden van kabinet Rutte 4 mag Yesilgöz zich minister van Justitie en Veiligheid noemen. Goed nieuws voor de LHBTI+ gemeenschap, zou je zeggen. Want de noodzaak voor maatregelen is nog altijd onverminderd groot.

Uit de onlangs gepubliceerde LHBTI-monitor 2022 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en ander onderzoek bleek namelijk dat 7 op de 10 LHBTI+personen in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld. Jaarlijks doen er zo’n 2.500 mensen aangifte of melding van LHBTI+discriminatie. Toch worden er per jaar maar een stuk of vijf daders voor LHBTI+discriminatie veroordeeld tot relatief lage straffen van gemiddeld 400 euro boete of 40 uur taakstraf.

‘Er moet dus nog wel wat gebeuren op deze onderwerpen, maar de minister heeft aangegeven dat wij haar over een half jaar weer kritisch mogen bevragen over dit onderwerp.’

In het regeerakkoord van kabinet Rutte 4 is onder andere opgenomen dat het Regenboogstembusakkoord volledig zal worden uitgevoerd. Ook vandaag was de minister daar volgens Tijsma helder over: “De minister onderstreept dat ze staat voor de afspraken die in het Regenboog Stembusakkoord en het regeerakkoord zijn opgenomen. Ze gaf aan dat het echt een prioriteit voor haar is. Het was dus een constructief gesprek. Uiteraard blijven wij wel kritisch volgen wat er nu daadwerkelijk aan gedaan gaat worden. Dat is ook onze taak als belangenbehartiger.

We hebben bijvoorbeeld aangegeven dat we willen zien dat er in elke politie-eenheid in Nederland discriminatierechercheurs aangesteld worden. En dat er meer aandacht komt voor intersectionele discriminatie (discriminatie om een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is). Ook willen we dat discriminatie op internet steviger wordt aangepakt. Er moet dus nog wel wat gebeuren op deze onderwerpen, maar de minister heeft aangegeven dat wij haar over een half jaar weer kritisch mogen bevragen over dit onderwerp.”

Een ander onderwerp dat tijdens de ontmoeting ter sprake kwam zijn de zogenaamde ‘normaliserende operaties’. Deze medisch niet noodzakelijke ingrepen worden uitgevoerd om het lichaam van intersekse personen aan te passen aan de norm van een mannelijk of vrouwelijk lichaam. Volgens belangenbehartigers kan dit veel beter op latere leeftijd aan de persoon zelf overgelaten worden.

Zonder toestemming hebben dergelijke operaties vaak traumatiserende gevolgen. In het Regenboogstembusakkoord is afgesproken dat er een wettelijk verbod op deze operaties moet komen. Volgens Tijsma gaat stichting NNID binnenkort in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) om te zien hoe dit verbod eruit moet komen te zien.

“Hoopgevende elementen dus, maar we zijn er nog niet,” aldus Tijsma. “The devil is in the details, dus nu moeten er wel concrete maatregelen komen. Er is bijvoorbeeld nog niet bekend hoeveel discriminatierechercheurs er komen, of hoe de maatregelen gefinancierd gaan worden. Maar,” zegt Tijsma relativerend, “We moeten ook niet vergeten dat dit kabinet er nog maar een half jaar zit.”

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.