Van 15 tot en met 17 juli 2022 strijkt Unfair22, het tweejaarlijks kunstevenement voor actuele hedendaagse beeldende kunst, neer op haar nieuwe locatie in het kunst en cultuurpark Westergas: de Gashouder, in Amsterdam.
Op de zesde editie presenteert Unfair nieuwe werken van meer dan 40 aanstormende en gerenommeerde kunstenaars in solo-presentaties. Unfair22 biedt bezoekers een unieke gelegenheid om in een gloednieuwe en sferische scenografie werk direct bij kunstenaars te kopen. Een van deze kunstenaars is Julius Thissen, die de representatie van mannelijkheid, sport, zorg en competitie in de maatschappij onderzoekt. Het werk van Thissen houdt verband met diens persoonlijke ervaringen als genderqueer persoon: Thissen verzet zich sterk tegen het beperkende en vaak binaire narratief dat transgender en queer mensen wordt opgelegd. Met diens fotografische werk, dat voortkomt uit performance kunst, wil Thissen de dunne lijn tussen presteren en falen onderzoeken. Deze schijnbare tegenstelling houdt verband met de hedendaagse prestatiegedreven cultuur.
Over wat we kunnen verwachten Julius Thissen over zijn bijdrage aan UNFAIR22, schrijft die:
“Voor de aanstaande editie van Unfair heb ik mij bezig gehouden met de kapitalisering van queer en trans identiteiten. In toenemende mate zien we de invloed van bedrijven die onze levens en, vaak naakte, lichamen inzetten voor reclames. Call it a consumption. Zeker tijdens de pride maanden zien we deze bedrijven in volle gang campagnes opzetten op sociale media, die vervolgens na de laatste dag van de maand weer vervagen. Een onderwerp dat mij zeer aangaat; ik zie veel activisten, influencers en kunstenaars in deze structuren verdwijnen. De vraag die ik wil stellen; kan een kapitalistisch systeem onze belangen daadwerkelijk vertegenwoordigen en zorg dragen over de gemeenschappen? Leidt het niet af van onze kernwaarden, emancipatiestrijd en daadwerkelijke gemeenschapsfundament? Waar gaat de winst uit deze periode daadwerkelijk naartoe? In de zelfportretten die ik toon wend ik vaak mijn gezicht af en bedek ik mijn lichaam. Een poging om het kapitalistische algoritme te verstoren.”
Unfair
Stichting Unfair Amsterdam, een initiatief van Peter van der Es en Adam Nillissen, is opgericht in 2012 vanuit een artist first gedachte. Door de makers centraal te stellen biedt Unfair haar bezoekers (kopers, kijkers en professionals) een uniek perspectief op de actuele hedendaagse beeldende kunst. Sindsdien heeft dit initiatief al aan rond de 200 (inter)nationale aanstormende en gevestigde kunstenaars een podium geboden op meer dan 30 evenementen. Unfair waarborgt de positie van talentvolle hedendaagse kunstenaars op hun weg naar de top door ze, op een nieuwe manier, met kunstliefhebbers en kopers in verbinding te brengen.