Hoe bescherm je jezelf tegen cyberpesten?

De laatste jaren wordt er steeds meer informatie gedeeld met de buitenwereld. We plaatsen foto’s, berichten en video’s op sociale media die laten zien wat we meemaken en hoe we ons voelen. Dit komt omdat we het leuk vinden om met onszelf te pronken en belangrijk nieuws met de buitenwereld te delen.

Dit delen van foto’s, berichten en video’s gaat vaak ten koste van onze privacy. Er zijn bijvoorbeeld situaties waarin iemand wordt gestalkt of lastiggevallen door andere personen. Dit gaat vaak gepaard met cyberpesten en vervelende berichten.

Maar hoe bescherm je jezelf tegen cyberpesten?

Volgens de Cybersmile Foundation, een non-profitorganisatie die slachtoffers van cyberpesten helpt, verwijst de term ‘cyberpesten’ naar verschillende vormen van online misbruik. En dit kunnen er veel zijn: bedreigingen naar het slachtoffer sturen, vernederende foto’s en video’s uploaden, en als de aanvaller wanhopiger is – zelfs nepsites over het slachtoffer maken.

Daarnaast kan iemand zich voordoen als het slachtoffer en namens het slachtoffer inbreukmakend materiaal plaatsen. Dit heeft een negatieve invloed op de psychische toestand van het slachtoffer en leidt in extremere gevallen zelfs tot depressie.

Wanneer we vaak sociale media gebruiken, vergeten we vaak onze privacy. Er gaat niets verloren op internet, dus alles kan jaren later nog steeds worden gebruikt en misbruikt door iemand.

In juni werd de werelddag “Stop cyberpesten” gevierd. In verband met dit evenement is op de website van ExpressVPN een interessante infographic gepubliceerd met tips om online dreigingen te vermijden en om te zorgen voor jouw privacy.

Hieronder kun je zien hoe deze tips eruit zien:

Als we te maken hebben met cyberpesten, zijn er een paar stappen die de moeite waard zijn:

Geen paniek – Handel niet uit angst.
Dit is waar de aanvaller naar op zoek is. Praat met iemand die je vertrouwt – emotionele steun zal van pas komen.

Blokkeer een gebruiker of beperk contact.
Doe niet mee en neem geen wraak. Stalkers verwachten meestal interactie.

Verzamel het bewijs.
Print of maak screenshots van verontrustende berichten voor mogelijke juridische stappen.

Meld misbruik via het betreffende platform.
Cyberpesten is in strijd met de Servicevoorwaarden van alle grote platforms.

Voor adolescente slachtoffers – probeer hulp van school te krijgen.
Als een kind wordt lastiggevallen door iemand van dezelfde school, moet de school de zaak onderzoeken en de veiligheid van het kind waarborgen.

Schakel zo nodig de politie in.
Internetbedreigingen zijn in de meeste landen illegaal.

Onthoud dat het probleem ernstig is en niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het is een veelvoorkomend fenomeen en het kan ons of onze dierbaren treffen. Laten we dus reageren op storend gedrag op internet en passende maatregelen nemen om dit vanaf het begin tegen te gaan.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.