COC pleit opnieuw voor maatregelen tegen geweld

COC Nederland pleit opnieuw voor maatregelen tegen anti-LHBTI geweld. De belangenorganisatie reageert daarmee op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat op 5 juli verscheen. Daaruit blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker dan heteroseksuelen te maken krijgen met geweld en dat de situatie niet verbetert.

Lesbische, homoseksuele (11%) en bi+ (9%) personen kregen de afgelopen vijf jaar vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders (7%), zo luidt één van de conclusies van het SCP. Ze voelen zich vaker (40%) onveilig dan heteroseksuele personen (33%). Daarin is de laatste jaren geen verbetering zichtbaar. Vooral LHB’s met een migratieachtergrond maken relatief veel geweld mee en voelen zich vaker onveilig.

‘Dat onze gemeenschap vaak met geweld te maken krijgt, blijft diep triest’, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Ik vind het zorgelijk dat er geen verbetering optreedt. Juist daarom is het zo belangrijk dat minister Yeşilgöz maatregelen neemt om onze veiligheid te verbeteren.’

Het COC pleit onder meer voor het aanstellen van discriminatierechercheurs in alle politie-eenheden. Er zou meer geld moeten komen voor de Roze in Blauw-politieteams die LHBTI personen ondersteunen. Bij de aanpak van geweld moet er meer aandacht komen voor intersectionele discriminatie, bijvoorbeeld tegen trans personen van kleur en lesbische vrouwen met een migratieachtergrond.

Het COC roept scholen en docentenacademies op om meer en betere aandacht te besteden aan acceptatie, want preventie van geweld begint op school.

Bi+ vrouwen ervaren ernstige problemen
Uit het SCP-rapport blijkt dat bi+ vrouwen ernstige problemen ervaren. Zo was maar liefst één op de drie (34%) de afgelopen vijf jaar slachtoffer van fysiek seksueel geweld. Bij heteroseksuele vrouwen is dat 11%. Bi+ personen in het algemeen hebben een kwetsbare positie als het gaat om hun welzijn: ze zijn drie keer vaker psychisch ongezond en hebben ruim twee keer zo vaak last van depressies dan heteroseksuele personen.

Bi+ Nederland en COC slaan de komende jaren de handen ineen om de positie van bi+ personen te verbeteren. De organisaties pleiten onder meer voor betere wettelijke bescherming van bi+ personen, specifieke aandacht voor bi+ op school en aandacht voor bi+ personen in de hulpverlening. Ook willen Bi+ en COC dat er meer onderzoek komt naar de achtergronden en oplossingen van de problemen waarmee bi+ personen te maken hebben.

Sociaal-economische positie van transgender personen behoeft verbetering
Uit het SCP-rapport blijkt ook dat de sociaal-economische positie van transgender personen fors slechter is dan die van cis-genderpersonen, vermoedelijk als gevolg van discriminatie.

Het aandeel transgender personen (52%) met een laag inkomen is bijvoorbeeld bijna twee keer zo groot als onder cisgender personen (27%). Ook hebben trans personen vaker een arbeidsongeschiktheids- (8% vs. 4%), bijstandsuitkering (11%) vs. 4%) of andere uitkering (11% vs. 3%).

Transgender Netwerk Nederland en het COC pleiten voor maatregelen om de arbeidsmarktpositie van trans personen te verbeteren. Zo willen de organisaties dat er een wettelijk transitieverlof komt, één van de maatregelen uit het Regenboogakkoord dat in 2021 door tien partijen werd getekend.

Het SCP heeft aangekondigd binnenkort te stoppen met de periodieke onderzoeken naar LHBTI-emancipatie in Nederland. Het COC vindt de onderzoeken essentieel en roept het ministerie van OCW op om te zorgen voor voortzetting van het SCP onderzoek. Daarin zou er extra aandacht moeten zijn voor bi+ en intersekse personen en voor intersectionele discriminatie.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.