De voorbereidingen voor de 25e editie van de Canal Parade op zaterdag 6 augustus zijn alweer in volle gang. De deelnemende boten zijn bekend, de jury onder leiding van Cornald Maas staat in de startblokken en de Pride Vignetten gaan in verkoop. Tijdens de laatste editie drie jaar geleden is voor bezoekers met een boot het Pride Vignet geïntroduceerd. Dit zorgde voor een soepeler verloop van de Pride en minder overlast voor de buurt. De verkoop van deze verplichte vignetten start vrijdag 1 juli om 12.00 uur via www.botenparade.nl.
Iedereen die met een boot langs de route van de botenparade wil liggen heeft een Pride Vignet nodig en stemt daarmee in met de huisregels. “De positieve ervaring van 2019 om meer grip te krijgen op overlast voor deelnemers en bewoners krijgt vervolg. Het is een enorme klus en het aantal vignetten is beperkt, dus op is op,” aldus Lars Brunnhoff coördinator van de Pride Vignetten. “Vrijdag 1 juli kunnen mensen in de digitale wachtrij plaatsnemen, maar om 12.00 uur wordt alles door de computer door elkaar gehusseld zodat iedereen gelijke kans heeft om een ticket te kopen. Dat is altijd spannend, zo was de vorige editie binnen het uur uitverkocht.”Botenparade en jury
De jubileumeditie van de Canal Parade is één van de hoogtepunten van Pride Amsterdam. Ook dit jaar varen 80 boten mee die ieder hun eigen boodschap uitdragen op het thema ‘My Gender, My Pride’. Wanneer op zaterdag 6 augustus om 12.00 uur de parade start zal Cornald Maas met zijn jury de boten jureren: “Enorm trots ben ik op onze zeer gevarieerde jury met uiteenlopende achtergronden. Dit jaar beoordelen grande dame Willeke Alberti – icoon, sinds jaar en dag in de lhbti-gemeenschap – en de uitgesproken, geëngageerde tv-presentatoren Simone Weimans en Jurre Geluk samen met Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken – vorig jaar als eerste transvrouw gelauwerd met een AVROTROS Pride Award – de verschillende deelnemers.’ Alle deelnemers aan de botenparade zijn te vinden op pride.amsterdam/boats.
Pride Vignetten via www.botenparade.nl
De hele route is ingedeeld in zones en vakken. Op www.botenparade.nl kunnen bezoekers op een eenvoudige wijze kiezen waar ze willen liggen. Dat gaat volgens een strakke procedure. Voor woonbootbewoners geldt een aparte procedure. Zij kunnen voor hun sloep een zogenoemd bewonersticket aanvragen. Op de website staat uitgelegd wat zij moeten doen en aanleveren bij de Pride-organisatie. De kosten voor een Pride-vignet variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de boot. Deze bijdrage is bedoeld ter dekking van de kosten van de vignetten en start bij € 50,- voor de kleinste boten.
Vanaf woensdag 3 augustus om 08:00 uur geldt een afmeer-verbod op de route. Boten die op dat moment in de gracht liggen, worden door Waternet weggesleept en naar een bewaarhaven gebracht. Kosten hiervoor moeten door de booteigenaar worden betaald. Alleen sloepjes behorende bij woonboten mogen blijven liggen, mits deze voorzien zijn van het juiste ‘vignet’.
Pride Amsterdam 2022
Met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorie; transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse, centraal. Ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. Door het verschuiven van de botenparade wordt 2022 een bijzonder jaar met drie jubileumedities; 25e botenparade, 10e Pride Walk en 5e Pride Park. De laatste informatie is altijd te vinden op www.pride.amsterdam Pride Amsterdam 2022 vindt plaats van zaterdag 30 juli tot en met zondag 7 augustus.
*