Lieve Bettine #18

Lieve Bettine,

Mijn man en ik hadden het nog zo gehoopt: we hebben hem mee naar musicals en balletvoorstellingen genomen. Toen hij nog klein was, hebben we met hem in onze armen gedanst, en zodra hij op sport kon, zijn we met hem langs diverse balletscholen gereden.  

Maar nee. Onze zoon wil op voetbal. 

De teleurstelling bij zijn twee vaders is immens, dat begrijpt u. En als ik denk aan de zaterdagochtenden en mijn goede kleren die ik aan kou, regen en modder moet opofferen om hem aan te moedigen zo hard mogelijk tegen een bal aan te trappen. Brrr. 

Maar goed. Alles voor je kind, nietwaar?

Nee hoor, lieve Bettine, we zijn hartstikke blij dat onze zoon een hobby heeft waar hij gelukkig van wordt. En als ik hem met zijn rooie hoofd achter de bal aan zien rennen, juich ik het hardst van alle ouders. 

Maar waar doorgedraaide voetbalfanaten in stadions de tegenstander en scheidsrechter soms voor uitmaken, daar schrik ik wel eens van. Hele spreekkoren! En als ik dan aan (nog) in de kast zittende spelers denk die in zo’n sfeer moeten voetballen, dan breekt het angstzweet me wel eens uit. 

We wonen in de buurt van Rotterdam en afgelopen 18 juni was het Roze Zaterdag in deze stad. En zoal u weet, is het met Feyenoord ook niet altijd even gemakkelijk gegaan de laatste jaren. Ik hoop maar dat voor de voetballende mannen de sfeer snel verandert. Bij vrouwenvoetbal lijkt er niet zoveel aan de hand op dat gebied. Daar zouden de mannen eens een voorbeeld aan moeten nemen. 

Zou u niet een keertje in uw schitterendste outfit een wedstrijd willen fluiten? Feyenoord – Ajax ofzo? 

Liefs, 

Jan-Kees

Lieve Jan -Kees, 

Bij het lezen van de eerste twee alinea’s van je brief verslikte ik me in een reuzemergpijp welke mijn twee zussen – Margaux en Desirée – ditmaal in een discounter voor me hadden gekocht toen ze langskwamen. Je maakte een grapje, maar het grapje veroorzaakte helaas wel een flinke hoestbui waarmee mijn halfvermalen mergpijp weer een weg naar buiten zocht. Gelukkig had ik een kopje filterkoffie op mijn dienblad waardoor ik snel door de brief en de mergpijp heen kon gaan. Mijn hemel … alsof ballet en musical zo zaligmakend zijn.
Enfin …
Ballet…. 
Ik heb er zelf jaren op gezeten. Ik zag het al voor me, die arme stakker dag in dag uit aan de dubbele barre met nooit een reuzemergpijp in zijn leven want een gram teveel schaadt reeds zijn carrière. Een eindeloze discipline en dan nog geen Rudolf Nureyev of Rudi van Dantzig worden, puur omdat papa en papa dit zo graag willen. 
Musical…
Ik heb zelf nog een particuliere musicalopleiding gedaan, en zelfs ik met mijn prachtige altstem heb het niet eens tot een bijrolletje in Soldaat van Oranje geschopt. Beroemd willen worden is de nieuwe rage onder de jeugd, maar de jeugd heeft vaak geen idee wat ze daarvoor moet doen en vooral ook voor moet laten. Wees blij dat jullie zoon graag een potje wil voetballen, dus breng hem naar de groene mat. Laat hem – als hij dit wil – in zijn roze trapkistjes achter de bal aan rennen, goals scoren en later als-ie groot is met zijn maten genieten van een pils na de wedstrijd. 
Ik vind het ook vernederend te zien en te horen hoe sommige voetbalfans in spreekkoren tekeer gaan. Daar moet wat aan gedaan worden en daar komt gelukkig ook steeds meer aandacht voor. Hier moet door hogerhand – KNVB, politiek, clubleiding – op worden ingegrepen en als ze mij vragen, dan zal ik de befaamde jurk van Jean Louis, iconisch geworden door Marilyn Monroe en onlangs met groot succes gedragen door Kim Kardashian, namaken en als scheids op het veld gaan staan. En als ze naar me fluiten, fluit ik twee keer zo hard naar ze terug, en trek ik de roze kaart. 
Dus lieve vaders: hup, achter die jongen met zijn bal aan en moedig hem aan. Door weer en wind. 
Ik ben trots op jullie!
Liefs, 
Bettine
*
Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt. Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.