Pedal for Pride moet verandering wielerwereld op gang brengen

Het wielerseizoen krijgt altijd volop aandacht voor sportieve prestaties, maar achter de schermen wordt het tijd om de koers te gaan verleggen. Pride and Sports en de KNWU wil dat de verbinding tot stand komt tussen inclusiviteit en de fietscultuur in ons land. Daarom wordt wielerclubs, LHBTI+ fietsers en bondgenoten opgeroepen zich bij de Pedal for Pride aan te sluiten. Tijdens deze reeks ritten in juni en juli zal in de weekeinden inhoud en sport samenkomen met als doel om een veiligere en inclusievere fietswereld tot stand te brengen.
Tekst: Pride and Sports / KNWU
Fietsen is een van de meest exclusieve en ondiverse sporten ter wereld en op alle niveaus is er een lage vertegenwoordiging van LHBTI+-mensen. “Ondanks de opkomst van clubs die zichzelf als inclusief bestempelen en de landelijke campagne voor veilige ruimte in de sport, lopen veel clubs en nationale instanties ver achter met beleid en handhaving. We trappen daarom op verandering samen met de KNWU,” aldus Jan Pieter de Lugt (hij/hem) voorzitter van Pride and Sports.
“Uit een recent onafhankelijk onderzoek via een LHBTQIA+-fietsclub in Amsterdam bleek dat 95% van de fietsers die een evenement met hen bijwoonden, nog niet eerder lid waren geweest van een club uit angst voor discriminatie. Stilte betekent partij kiezen voor homofobie en transfobie en daar gaan we verandering in brengen,” aldus Tabi Sutherland (they/them), Director for Change and Inclusion Development in Cycling.
“Op zaterdag 18 juni was de lancering van de Pedel for Pride in Amsterdam bij ‘Ride Out’, Stadionplein. Iedere keer zal gefietst worden tussen steden in provincies en worden LHBTI+ fietsers en bondgenoten uitgenodigd. Elke route zal 40-100 km zijn met een sociale snelheid waar fietsers in hun eigen tijd kunnen instappen en meefietsen. Er wordt samengewerkt met BBB Cycling, IRIS cc en Komoot die allen Pedal for Pride ondersteunen.
We streven naar outreach en educatie om clubs, mensen en de fietscultuur te helpen leren en groeien. We willen LGBTQIA+ fietsers en bondgenoten met elkaar verbinden. We dringen aan op meer beleid op het gebied van inclusiecompetentie met inzet van clubs, bestuursorganen en bondgenoten om ze af te dwingen. We zullen een jaarlijks sleutelevenement van de trots- en wielerkalenders in Nederland organiseren en zorgen voor langdurige verandering in de branche,’ aldus Jan Pieter de Lugt.
Stichting Pride and Sports is het nationale platform in Nederland dat zich inzet voor de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ sporters. ‘Jezelf (kunnen) zijn in de sport’ vereist een veilig sportklimaat en een positieve sportcultuur voor alle sporters, ongeacht je seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie of geslachtskenmerken. Pride and Sports is een ‘grassroots’ vrijwilligersorganisatie door en voor de regenboog (sport)community en is opgericht in 2017. Wij geloven dat sport helpt bij persoonlijke ontwikkeling en een krachtig middel biedt voor verandering en verbinding in de samenleving.
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.