Documentaire ‘Twee mannen’ over Ivo van Hove en Jan Versweyveld

Vanavond om 22.20 op NPO2 zal de documentaire ‘Twee Mannen’ van Suzanne Raes worden uitgezonden in het Uur van de Wolf (NTR). De film volgt Ivo van Hove en zijn man Jan Versweyveld tijdens het maakproces van de ITA spektakelvoorstelling Age of Rage

Ivo van Hove is een wereldster. Als veelgevraagd regisseur van topproducties op Broadway en West End, door zijn samenwerking met sterren als David Bowie, Jude Law en Isabelle Huppert én met de altijd weer spraakmakende producties bij Internationaal Theater Amsterdam blijft hij zijn publiek verbazen.

Minder bekend in dit succes is de rol van partner en scenograaf Jan Versweyveld, die tot nu toe de schaduw boven het voetlicht prefereerde. De documentaire Twee Mannen volgt deze twee grootheden van het Nederlandse theater tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage en zoomt in op hun professionele en persoonlijke relatie.

Toneelgroep Amsterdam (ITA): ‘Ivo van Hove (België, 1958) begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand (Ziektekiemen, Geruchten). Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot en met 2004 leidde Van Hove het Holland Festival. Hier presenteerde hij jaarlijks zijn selectie van internationaal theater, muziek, opera en dans. Sinds 1984 maakt hij deel uit van de artistieke leiding van het departement Dramatische Kunst van de Hogeschool Antwerpen. In 2001 werd Van Hove directeur van Toneelgroep Amsterdam.

Van Hoves werk wordt geregeld gelauwerd: onder meer tweemaal een Obie Award voor de beste regie van een off-Broadway productie in New York (voor More Stately Mansions en Hedda Gabler), de Oeuvre Prijs van Oost-Vlaanderen (1995), de Theaterfestivalprijs (1996), de Archangel Award op het Festival van Edinburgh (1999) en Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (2004) in Frankrijk. In 2007 ontving hij in Nederland de Prijs van de Kritiek. In 2008 ontving hij samen met Jan Versweyveld de Prosceniumprijs, een Nederlandse oeuvreprijs en in 2012 de Amsterdam Business Oeuvre Award. In 2014 ontvangt Van Hove het Eredoctoraat voor Algemene Verdiensten van de Universiteit Antwerpen en in 2015 twee Olivier Awards voor A View from the Bridge en – samen met Jan Versweyveld – de Amsterdamprijs voor de Kunst voor bewezen kwaliteit.

In 2016 werd Van Hove bekroond met twee Tony Awards, twee Drama League Awards, twee Drama Desk Awards, twee Outer Critics Circle Awards en twee Grands Prix de la Critique. Koning Filip van België benoemt Van Hove tot Commandeur in de Kroonorde en Van Hove ontvangt uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015. In 2019 werd hem de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs toegekend.

De scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld (1958) volgde zijn opleiding aan het Brusselse Sint Lucas Instituut en aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. In de jaren tachtig behoorde hij samen met Ivo van Hove tot de oprichters van de Vlaamse theatergroepen Akt/Vertikaal en Toneelproducties De Tijd, waar zij zich schaarden onder de opvallendste theatermakers in de lage landen. In 1990 werd Jan Versweyveld vaste scenograaf van het Zuidelijk Toneel in Eindhoven. Deze functie ruilde hij in 2001 in voor hoofd scenografie en huisontwerper van Toneelgroep Amsterdam. Hier werkte hij o.a. aan Angels in America, Kreten en Gefluister, Rocco en zijn broers, Antonioni-project, La voix humaine, Teorema, Zomertrilogie, Romeinse tragedies, Opening Night, Kinderen van de zon, Macbeth, De Russen!, Husbands, Lange dagreis naar de nacht, Dantons dood, The Fountainhead en Maria Stuart.

Jan Versweyveld was als gastdocent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en medeoprichter van de scenografieopleiding in Antwerpen. Hij ontwierp toneelbeeld en belichting voor uiteenlopende theaterproducties, van de klassieken (Sofokles, Euripides, Shakespeare en Marlowe) tot hedendaags werk (Williams, O’Neill, Camus, Mauriac, Genet en Sontag). Zijn oeuvre omvat toneel, dans (ROSAS) en opera: Lulu en de integrale Ring des Nibelungen bij De Vlaamse Opera, I due Foscari bij de Munt, Fidelio in L’Opéra Palais Garnier en De zaak Makropulos, La clemenza di Tito en Iolanta bij de Nederlandse Opera. Naast zijn samenwerking met Ivo van Hove en Anne Teresa de Keersmaeker werkte hij met tal van internationale regisseurs, onder wie Johan Simons en Pierre Audi.’

Regisseur Suzanne Raes over twee Mannen: ‘Mooiste gegeven vond ik hoe Ivo en zijn man Jan in hun langdurige relatie een soort symbiose vormden, waarbij hun leven en werk een geheel zijn. Dat je zo in alles samen kan zijn en dat al vanaf je twintigste, samen leven, samen creëren. Ik vind dat jaloersmakend maar ook verbazingwekkend.

Wat me het meest bijbleef is toch hoe de twee in hun tomeloze ambitie en gedrevenheid de mensen om hen zo ver krijgen tot het uiterste te gaan. Wat de vaste acteurs van het ensemble over hebben om dat neer te zetten. Ik zag mensen met hoogtevrees hoge stellingen beklimmen, acteurs met ontvelde schouders in de weer met tubes arnica om de volgend dag weer door de modder getrokken te worden.

Jannie Goslinga breekt tijdens de repetitie haar voet en gelijk is iedereen bezig om te kijken hoe ze in rolstoel toch die rol kan blijven spelen. Toen vond ik Ivo echt geweldig: hij doet alles voor die voorstellingen maar weet dan tegen over Janni toch te relativeren: we gaan kijken wat kan, en  als het niet kan vinden we er wel wat  op.’


Trailer Twee Mannen
Woensdag 22 juni om 22.20 op NPO2
Regie: Suzanne Raes

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.