Rotterdam is klaar voor Roze Zaterdag 2022

Na eenentwintig jaar keert Roze Zaterdag, de oudste Pride van Nederland, terug in Rotterdam. Aanstaande zaterdag is de binnenstad rondom de Coolsingel het decor voor dit nationale evenement dat stilstaat bij de emancipatie van de lhbtiqa+ gemeenschap met demonstratie, informatie, ontmoeting en feest. Roze Zaterdag 2022 in de havenstad is tevens de aftrap van de Rotterdam Pride week.

Persbericht Roze Zaterdagen Nederland

In 2001 was Rotterdam voor het laatst gaststad voor Roze Zaterdag. De komende editie op zaterdag 18 juni belooft weer vele kleurrijke bezoekers te trekken uit Rotterdam en de rest van Nederland. Roze Zaterdag is het oudste Pride evenement van Nederland dat elk jaar in een andere stad plaatsvindt.

“Roze Zaterdag is nog steeds ontzettend hard nodig”, stelt Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland. “Recent SCP-onderzoek liet zien dat de positieve opvattingen van Nederlanders ten aanzien van de lhbtiqa+ gemeenschap de laatste jaren stagneren. We moeten onszelf laten zien, laten horen, zichtbaar zijn. Een dag als deze is heel belangrijk voor de gemeenschap. Roze Zaterdag 2022 in Rotterdam belooft een geweldige editie te worden”, vult hij aan. “Twee jaar hebben we gewacht om Roze Zaterdag te mogen vieren in Rotterdam. Nu het bijna zover is, kijken wij er naar uit een onvergetelijk evenement neer te zetten, met onze community en partners, in onze prachtige stad!” aldus Bey Cil, voorzitter Rotterdam Pride.ProgrammaTraditiegetrouw start Roze Zaterdag met een kerkelijke viering. Ook dit jaar kunnen bezoekers naar een speciale Roze Zaterdag viering in de Waalse Kerk die start om 9.30 uur. Het thema van de viering is ‘Dare to be proud ARISE SHINE’. Aansluitend organiseren diverse Rotterdamse organisaties, waaronder COC Rotterdam, een Pride March door de stad die eindigt op de Coolsingel. De manifestatie start om 11.30 uur vanaf het Willemsplein. Om 12.00 uur opent Container Village op de Coolsingel. Bezoekers kunnen daar terecht bij diverse marktkraampjes en gekleurde containers voor allerlei interessante informatie. Op het hoofdpodium van deze Roze Zaterdag, op de Coolsingel ter hoogte van het stadhuis, start om 14.00 uur een spectaculair programma met optredens van songfestivalwinnaar Duncan Laurence, Babs, Jaïr & Glen Faria, LIONSTORM, S10 en vele anderen.Volgend jaar in GoesIn 2023 zal Roze Zaterdag in Goes plaatsvinden. Daarom zal omstreeks 14.45 uur op het hoofdpodium de sleuteloverdracht van Rotterdam aan de delegatie uit Goes plaatsvinden. De volgende editie in Goes staat gepland op zaterdag 17 juni 2023. Waar Roze Zaterdag 2024 zal plaatsvinden zal niet op Roze Zaterdag in Rotterdam bekend worden gemaakt. Normaliter kent Roze Zaterdagen Nederland, twee jaar vooruit, de organisatie toe aan een stad in Nederland. Door de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar heeft de selectieprocedure enige vertraging opgelopen. Nog deze zomer wordt hierover wel nieuws verwacht. Roze ZaterdagHet evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren zeventig en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule van Roze Zaterdag. De stichting ondersteunt en adviseert de steden bij de organisatie van het landelijke Roze Zaterdag evenement.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.