Ex-tophockeyer Pepijn Keppel: ‘Ik zocht excuses…’

Ex-tophockeyer Pepijn Keppel voelde zich gedwongen te stoppen met topsport. Hij zag geen ruimte om uit de kast te komen als homo en schreef er een boek over: De laatste man, zijn positie in het team. Hij hoopt dat andere topsporters stoppen met wat hij eigenlijk nog steeds doet: vluchten voor zijn seksuele geaardheid.

Tekst: Ranjith Postma
Foto: Keke Keukelaar

‘Ooit voelde ik me niet op mijn gemak op het veld,’ zegt Keppel. ‘Ik ging blessures faken, hoopte dat mijn kruisbanden afscheurden en ik negen maanden uit de running zou zijn. Ik dacht: ‘Dan kom ik nooit meer opdagen en heeft niemand mij gemist.’ Continue was ik op zoek naar een excuus om niet naar het veld te hoeven.

Als ik mijn tienjarige ik ooit zou tegenkomen zou ik zeggen: “Je hoeft er niet voor weg te rennen. Maar het komt pas goed als je oké bent met jezelf.”

‘Maar waarom heb ik van mijn tiende tot mijn twintigste gedacht dat homoseksualiteit een zwakte is?’

En ik ben oké, ik ben gelukkig, en toch is vluchten nog steeds mijn eerste reactie als ik me ergens niet op mijn gemak voel. Ik sta al sinds mijn vijftiende ingeschreven bij de Emigratiebeurs. Ik wilde toen duikinstructeur worden op een of ander tropisch eiland. Dat kondigde ik dan ook groots aan bij mijn ouders. De week erna wilde ik weer iets anders, zolang ik maar weg kon van waar ik op dat moment was.

Recent kreeg ik een mailtje van de Emigratiebeurs met wervende verhalen. Ik riep tegen mijn vriend: “Laten we er samen vandoor gaan.” Maar verder dan fantaseren kom ik ook nu niet.

Sinds mijn boek uit is krijg ik veel reacties. Van meiden en vrouwen, van kerkelijken, van jongens uit de provincie; maar amper van sporters. Ik snap dat, in mij zit nog steeds een hockeyer. Ooit was ik die topper; zwakte tonen is falen en falen is verliezen.

Maar waarom heb ik van mijn tiende tot mijn twintigste gedacht dat homoseksualiteit een zwakte is? En waarom, als het Koningsnacht is, ga ik wel kijken bij het Homomonument, maar ren ik daar ook snel weer weg? Waarom voel ik me nog steeds niet op mijn gemak in de Reguliersdwarsstraat? Dat ik dat als jongen bedreigend vond en bang was dat ik betrapt zou worden, dat begrijp ik. Maar ik heb net mijn publiekelijke coming out gehad. Waarom voel ik me er dan toch nog niet helemaal comfortabel in?

Ik voel mij verantwoordelijk voor jonge mensen die op de velden staan en in de kast zitten. Stuur me een mailtje zou ik zeggen. Het blijft tussen ons, je hoeft er niets mee te doen. Ik luister naar je, kan hopelijk je vragen beantwoorden en misschien kunnen we ervaringen uitwisselen.

‘Continue was ik op zoek naar een excuus om niet naar het veld te hoeven.’

Dat Rafaël van der Vaart, Anouk Hoogendijk en Stefan de Vrij zich uitspreken tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions vind ik super. Zeker dat De Vrij, die nog speelt (Nederlands heren voetbalelftal en Inter Milan) zich hiervoor inzet, geeft mij hoop. Hij is een prominente, dragende speler. Dat iemand van zijn kaliber die stap durft zetten en zegt; “ik pik dit niet,” daar put ik hoop uit.’


Na tien jaar hockey op het allerhoogste niveau stopt Pepijn Keppel plots. Zijn hele puberteit stond in het teken van topsport, er was voor weinig anders ruimte. Zeker niet voor de vraag waar dat allesoverheersende gevoel van eenzaamheid vandaan kwam. Omdat hij werd gepest op school, omdat hij eigenlijk helemaal niet had willen hockeyen? Of misschien toch vanwege zijn seksuele geaardheid? ‘De laatste man’ is een schrijnend, maar moedig en ontroerend relaas over de zoektocht naar een eigen identiteit in een onveilige omgeving.

Het boek ‘De laatste man’ kun je hier kopen.

Lees ook:
Donorkind Taro van den Akker: ‘Ga ik dit mijn kind aan doen?’
Splinter Chabot: ‘Absolute onvoorwaardelijke vriendschap heeft grenzen.’

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.