Anouk Hoogendijk: ‘Alsof voetbalsters allemaal aan elkaar zitten onder de douche.’

Anouk Hoogendijk schrikt van homofobe spreekkoren

Ex-Oranje-leeuwin Anouk Hoogendijk (37) doet mee met de campagne #SpreekJeUit van KRO-NCRV tegen homofobie in de voetballerij. Want liefde is voor iedereen. ‘Het stadion moet als een thuishaven voelen voor iedereen,’ zegt zij. Dat het dat niet is weten we. Hoogendijk helpt mee daar verandering in te brengen.

Interview :  Ranjith Postma
Foto boven : KRO-NCRV
Foto onder : Kim Regelink

‘In het vrouwenvoetbal zijn vrouwen die op vrouwen vallen de normaalste zaak van de wereld,’ zegt Hoogendijk. ‘Ik heb daar ook altijd veel minder homohaat geproefd dan in het mannenvoetbal. Bij ons wordt het gewoon geaccepteerd.’

val ik op vrouwen?

Merel van Dongen (29) en Ana Romero (34) speelden beiden voor Ajax. Daar ontmoetten ze elkaar, vertelt Hoogendijk. Huidig Oranje-leeuwin Van Dongen vroeg Romero op de middenstip ten huwelijk.

Anouk Hoogendijk
Anouk Hoogendijk spreekt zich uit tegen homofobie in het voetbal.

Op haar Instagram-profiel schreef Van Dongen vorig jaar aan Romero: ‘We zijn teruggegaan naar De Toekomst (sportcomplex Ajax, RP), de plek waar we elkaar voor het eerst ontmoetten en waar je me voor het eerst een panna gaf. Het is echter vooral de plek waar ik verliefd op je werd. En nu wil ik een Toekomst met jou. Ik hou van je.’

Hoogendijk: ‘In het vrouwenvoetbal zie je op jonge leeftijd vrouwen die verliefd worden op vrouwen. Er wordt makkelijker voor uit gekomen dan bij de mannen. Het komt zoveel voor dat ik mezelf ook weleens afgevraagd heb of ik ook op vrouwen zou vallen.

onzin

Wat niet betekent dat we onder de douche allemaal aan elkaar zitten. Wat sommige mensen lijken te denken, afgaande op de vragen die ik kreeg toen ik zelf nog in het Nederlands elftal speelde. Mensen gaan fantaserend de teamposter langs. Wat heeft dat met voetbal te maken?

Mijn ouders hebben veel gay-vrienden. Die willen dat wij gelukkig zijn. Het is geen issue voor ze en nooit geweest. Zelf heb ik veel vriendinnen uit het voetbal die een relatie hebben met een vrouw.

Wat er geroepen wordt op de tribune, schud ik van me af. Maar ik heb makkelijk praten. Als ik mijn mening geef op televisie is er altijd kritiek. Pas als ik ergens onzeker over ben, raakt het commentaar me. Het moet verschrikkelijk zijn als je op mannen valt, je dat voor iedereen verborgen houdt en je de hele tijd die onzin aan moet horen.

ik spring niet

Voor veel mensen lijkt het een gewoonte te zijn. De liedjes, de grapjes, de insinuaties. Die spreekkoren, uit duizenden kelen tegelijk, kwetst zoveel mensen; een van de redenen dat ik me uitspreek tegen homofobie. Ik vind dat je anderen mag attenderen op dit kuddegedrag. Het heeft niets met voetbal te maken. Snap je niet wat je zingt? denk ik dan. Domme meelopers, omdat iedereen het doet, omdat je anders de enige bent die niet springt. En als je niet springt… Nou en? Ik spring ook niet.’

De #SpreekJeUit-campagne wordt veel opgepikt op social media. Stefan de Vrij en Rafaël van der Vaart doen ook mee.

niet voor niets

‘Jaren geleden heb ik een boek geschreven,’ zegt Hoogendijk, ‘voor jonge voetbalsters met tips & tricks: Balverliefd. Eigenlijk zou ik er een extra hoofdstuk aan vast willen plakken: Sport is positiviteit. Als voetbalster kijken mensen naar je, zou ik willen zeggen tegen de jonge voetballende meiden. Neem je verantwoordelijkheid, gedraag je als een rolmodel en spreek anderen aan op hun gedrag. Dat mag gewoon.

Sport is een omgeving van respect. Dat woord staat niet voor niets op de shirts en de aanvoerdersbanden.  Deze campagne gaat over iedereen in hun waarde laten. Daar spring ik wél voor.’


De KRO-NCRV lanceerde op 16 mei op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig startte met de KRO-NCRV-serie De roze supporters op NPO 3 op die avond. Deze vierdelige docuserie toont de broodnodige strijd van LHBTIQ+ voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij.

In de campagne die te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook, spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij.

De video van Anouk Hoogendijk is hier te bekijken.
De video van Rafael van der Vaart is hier te bekijken.
De video van Stefan de Vrij is hier te bekijken.

Lees ook:
ADO Den Haag supporter: ‘Je moet je bek houden.’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.