IXY: nieuw streamingplatform met kleurrijke representatie van liefde, gender en seksualiteit

Nu LHBTI+ labels steeds meer fluïde worden, biedt de Amsterdamse start-up IXY een diverse en inclusieve kijk op het huidige streaminglandschap. IXY, een alsmaar groeiende onlinefilmbibliotheek, wordt vandaag op 1 juni in de Benelux gelanceerd en biedt 24/7 toegang tot films en documentaires over liefde, gender en seksualiteit.

Gebaseerd op een huur of koop (TVOD) model waar geen abonnement voor nodig is, ondersteunt IXY bovendien een duurzame LHBTI+ filmindustrie. Door een breed spectrum aan wereldwijde LHBTI+ films te vertonen en gebruik te maken van de kracht van film, draagt IXY bij aan een open, vrije en liefdevolle wereld waarin de oorverdovende behoefte aan verhalen die de diversiteit van de mensheid op inclusieve wijze in beeld brengen wordt beantwoord.

IXY is ontstaan vanuit de persoonlijke behoefte aan een kleurrijke representatie van uiteenlopende uitingen van liefde, gender en seksualiteit. De wereld die we zien in films kan een mogelijkheid bieden tot het ontdekken en liefhebben van iemands unieke zelf. Want wanneer je niet past binnen de normen van de maatschappij met betrekking tot liefde, gender en seksualiteit, kun je voor uitdagingen komen te staan die nog overwonnen moeten worden. Sommige lijken van veraf nauwelijks waarneembaar, terwijl andere onomkeerbare gevolgen hebben. Om er één op wereldschaal te noemen: in zes landen staat op homoseksualiteit nog steeds de doodstraf.
Oprichter en directeur Josje (30) legt uit: ‘Jaren geleden behoorde het tot mijn dagelijkse realiteit dat ik gevoelens van schaamte ervaarde en bang was voor afwijzing – een realiteit die nog steeds werkelijkheid is voor velen anderen. Film opende mijn ogen voor wie ik ben, en hoe ik mijn leven kan leiden: vrij, expressief en vol liefde. Ik wens ieder mens hetzelfde toe, dus heb ik me 10 jaar geleden gerealiseerd dat ik een platform als IXY zou gaan opzetten. En…hier zijn we dan!’

Het aanbod van IXY omvat zowel bekroonde films zoals Golden Globe-winnaar ‘Dallas Buyers Club’, Oscar-winnaar ‘Una Mujer Fantastica’ en Cannes’ ‘La Vie D’adèle’ en ‘Portrait de la Jeune Fille en Feu’ als verborgen pareltjes zoals de Braziliaanse documentaire ‘Maria Luiza’. De filmbibliotheek varieert van cultklassiekers als ‘Taxi Zum Klo’ tot gloednieuwe films als ‘Benedetta’, en van essentiële geschiedenislessen in ‘After Stonewall’ tot onthullingen van verschillende werelden in ‘Mr. Gay Syria’. Van Zuid-Korea (‘The Handmaiden’) tot Zuid-Afrika (‘The Wound’), en van spetterende debuten als ‘A Single Man’ van Tom Ford tot top oeuvres zoals dat van regisseur Céline Sciamma: IXY’s almaar groeiende productportfolio dekt het allemaal.

IXY richt zich op uitbreiding waarbij het platform duizenden waardevolle LHBTQIA+-gerelateerde filmtitels van over de hele wereld zal aanbieden. Met toegankelijkheid als kernwaarde heeft IXY een uitgebreid filtersysteem, waarbij gebruikers films kunnen vinden aan de hand van categorieën als ‘Levensfase’, of trefwoorden als ‘Religie’, ‘Platteland’ en ‘Ongelijkheid’ – waarmee IXY de weg vrijmaakt om een breed scala aan films te ontdekken die aansluiten bij ieders unieke zelf.

Voor wie is IXY? IXY is voor film- en verhalenliefhebbers, voor mensen die graag andere perspectieven zien dan hun eigen en voor mensen die de wereld – en daarmee zichzelf en anderen – graag helderder zien dan aan het begin van een film. Met films als ‘Bombshell’, die een licht werpt op genderrollen, ‘A Trois On Y Va’, die polyamorie verkent, of een documentaire over Grace Jones, die de onmogelijkheid en irrelevantie van het toekennen van labels weergeeft, richt IXY zich op een zeer breed scala aan unieke mensen.

IXY is er voor de nieuwsgierigen, voor hen die zich noch als jongen, noch als meisje identificeren, voor de weduwen die voor het eerst onverwachte gevoelens ervaren, voor de getrouwden die een manier zoeken om hun relatie open te stellen, voor de tieners die proberen uit te vinden wat ze voelen, en voor de moeders die hun kind willen begrijpen. IXY is voor iedereen die echt wil zien.

IXY heeft als doel om elk paar ogen de juiste film te laten vinden en daarmee levens te veranderen door de kracht van film. Iedereen is uniek, en om die unieke zelf te ontdekken is representatie nodig. Dat wil zeggen: een bredere en meer gelaagde vertegenwoordiging dan vandaag in mainstream media toegankelijk is. Het goede nieuws is dat deze veelzijdigheid aan uitingen van liefde, gender en seksualiteit in film wel bestaat. Er zijn talloze films gemaakt door dappere en getalenteerde filmmakers die de weg banen naar een wereld waarin de mensheid, in al diens verschillende kleuren, wordt gevierd. IXY is er om ervoor te zorgen dat deze films worden gevonden en gezien.

*

Klik hier voor de promo.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.