In Memoriam: Hubert Fermina

Op zaterdag 21 mei overleed Hubert Fermina. Hubert werd in 1948 in Willemstad (Curaçao) geboren. Hij was bestuurder en politicus voor D66. In 1994 was hij de eerste Nederlander van Antilliaanse afkomst in de Tweede Kamer.

Tekst: redactie Gaykrant
Foto: website D66 (privécollectie familie)

In zijn jeugd wilde hij graag priester worden en ging vanaf zijn dertiende naar het seminarie. Nadat hij in 1969 naar Nederland verhuisde, verliet hij de priesteropleiding en volgde hij de opleiding verpleegkunde. Hij werkte als maatschappelijk werker, in de psychiatrie en met meervoudig gehandicapte jongeren en was hoofd van het bedrijfsmaatschappelijk werk in Dordrecht.

In de jaren tachtig en negentig vervulde Fermina voor D66 diverse politieke functies. Zo zat hij in de gemeenteraad van Lelystad en van Dordrecht plus een tijd in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij in 1999 directeur van het Landelijk Bureau Racismebestrijding. Fermina was in tal van andere bestuurlijke functies actief, met name op het terrein van minderheden, gezondheidszorg, (seksuele) diversiteit en geloof. Zo was hij oud-bestuurslid en -voorzitter van Pro Gay, de vorige organisator van Pride Amsterdam. 

Op haar website schrijft D66: ‘Hubert zette zich altijd in voor minderheden. Hij begon als maatschappelijk werker. Daarna werkte hij in de psychiatrie bij Bartiméus. Hij koos voor de politiek, omdat hij merkte dat hij hierdoor meer kon bereiken voor de zorg. Zijn politieke loopbaan voor D66 begon in de gemeenteraad van Lelystad en als Statenlid voor Zuid-Holland. Later werd hij wethouder in Dordrecht.

We zijn Hubert zeer dankbaar voor zijn trouwe lidmaatschap en zijn grote inzet voor de partij. Van gemeenteraadslid en Statenlid, tot wethouder en Tweede Kamerlid. Voor mensen binnen en buiten de partij. Voor minderheden en mensen met een biculturele achtergrond. Ook door zijn strijd voor het openstellen van het huwelijk, het ‘homohuwelijk’ op Curaçao. Zodat ook paren van gelijk geslacht kunnen trouwen.’

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.