Feyenoord en Roze Zaterdag

Als je naar Feyenoord kijkt, snap je meteen dat Nederland in Europa inmiddels op de dertiende plaats blijft steken als het om landen gaat die LHBTI+rechten goed regelen. Met de brandstichting bij het bedrijf van Paul van Dorst – oprichter van Roze Kameraden -, de bekladding van het COC-kantoor in Rotterdam en de doodsbedreigingen vanuit Tirana aan het adres van burgemeester Aboutaleb en Paul van Dorst, wordt een groepje van losgeslagen raddraaiers nog steeds geen strobreed in de weg gelegd om hun gif te spuien en dit gif in acties om te zetten.

Feyenoord zelf komt niet veel verder dan een herhaling van zetten met inmiddels holle frasen (‘Wij zijn tegen elke vorm van blablabla’) en wijst vervolgens naar de KNVB en de politiek om de boel op te lossen. Inmiddels heeft PvdA Rotterdam voor donderdag een debat aangevraagd. Volgens raadslid Co Engberts ‘zijn alle grenzen al overschreden.’

Rotterdam organiseert dit jaar op 18 juni Roze Zaterdag. Met deze voor de LHBTI+gemeenschap belangrijke en historische dag inmiddels duidelijk in zicht, vind ik het ronduit verbazingwekkend en verontrustend dat de tweede stad van Nederland er niet in lijkt te slagen haar allergrootste marketing tool te bewegen tot daden van oprechte, welgemeende en broodnodige inclusie en diversiteit.

Geen woorden maar daden, toch?

Als de beschaving van een samenleving af te meten valt aan de wijze waarop ze omgaat met de zwaksten, dan valt de inclusie van een samenleving af te meten aan de wijze waarop voetbalclubs met LHBTI+ers omgaan.

Feyenoord toont ons dat we Roze Zaterdag niet voor niets weer in de havenstad organiseren, want Feyenoord toont ons dat we nog een lange weg te gaan hebben. Feyenoord toont ons dat we Roze Zaterdag weer in de havenstad móeten organiseren, want als geen ander weet Feyenoord dat we allemaal heel hard moeten knokken om weer eerste te worden.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Feyenoord en Roze Zaterdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.