Groningen viert Pride

Het is zover: Pride in Groningen komt eraan. Tijdens de derde week van augustus viert de stad de diversiteit en hult zich in regenboogkleuren. Er zijn verschillende activiteiten, van lezingen tot exposities en van events tot afterparty’s. En natuurlijk een parade. Met als uitbundig paradepaard de StreetPride in de Zwanestraat.

Tekst: persbericht Pride Groningen

Het zinderde al lang. De laatste Roze Zaterdag in Groningen werd door 50.000 bezoekers bezocht. Dat was in 2011. De Golden Arm, de gaybar die zelfs in Amsterdam berucht was, sloot de deuren in 2014. In de jaren erna ging het snel bergafwaarts met de LGBTQI+ horeca in de stad, veel goede initiatieven ten spijt. De Pride is inmiddels neergestreken in alle grote steden. Maar daarin bleef Groningen nu achter. En dat ondanks dat het ooit homo-hoofdstad nummer twee van Nederland was.

Net als IDAHOBIT elf dagen geleden, viert Pride de diversiteit en zet het op de agenda. De LGBTQI+-gemeenschap mag even zichzelf zijn en de liefde vieren. Een vrijheid die zij niet iedere dag ervaren.

Stichting Pride Groningen is een non-profit organisatie die hier verandering in wil brengen. Het bestuur maakt de verbinding tussen bedrijven en organisaties die meewerken aan het festival. De stichting zet zich in om diversiteit zichtbaar te maken en LGBTQI+-gerelateerde onderwerpen onder een breder publiek te brengen.

Pride Groningen houdt het nuchter. Een botenparade is een brug te ver. Manifestaties op straat, daar zijn we sterk in. Het kloppend hart wordt de StreetPride, een straatfeest in de mooiste winkelstraat van Groningen met optredens van diverse LGBTQI+-artiesten. Verder veranderd The Student Hotel in het Pride Hotel. Vanaf hier start zaterdag de Pride parade. Het Forum heeft LGBTQI+ cinema op het dak. Er is een Dragbrunch en -bingo. Er is theater en dans met een regenboogtintje. En door de stad zijn verschillende feesten en exposities te vinden.

Street Pride Groningen wordt versterkt vanuit het pilotproject Veilige Wijken van Movisie, waarmee in het totaalprogramma tevens aansluiting wordt gezocht met bredere vormen van diversiteit en inclusie. Voor de organisatie van Street Pride Groningen wordt samengewerkt met COC Groningen & Drenthe, Stichting Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Discriminatie Meldpunt Groningen en Noordstaat. Het programma wordt ondersteund door de Gemeente Groningen. In de organisatie van het programma wordt samengewerkt met onder andere Ganymedes.

Pride Groningen vindt plaats op 19 en 20 augustus. StreetPride Groningen is op zaterdag 20 augustus vanaf 17:00h in de Zwanestraat. De komende maanden wordt het volledige programma bekend gemaakt op www.pridegroningen.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.