Lezerskorting voor theatervoorstelling ‘The NarcoSexuals’ van Dries Verhoeven

Na een aantal bevrijdende ervaringen én verontrustende verhalen van vrienden ontstond bij theatermaker en kunstenaar Dries Verhoeven de behoefte een voorstelling over chemseks te maken. Gaykrant vroeg hem naar de redenen achter het werk en het maakproces: “Het was een balanceeroefening.”

“Terwijl het bij een groeiende groep mannen de norm wordt om drugs te overwegen bij een seksdate, wordt er beschaamd over gepraat, vooral met heteroseksuele vrienden, buren en collega’s,” zegt Dries Verhoeven. “Ik heb het idee dat veel van ons een dag- en nachtversie ontwikkelen. De dagversie heeft zich perfect aangepast aan de normen van de samenleving, in de nacht struinen we de krochten van het internet af, om onze dierlijke ongehoorzame kanten de vrije loop te laten.

De afgelopen maanden werd ik bijna dagelijks door homovrienden verzocht om toch vooral niet lichtzinnig over seksueel drugsgebruik te praten, er zijn nogal wat mannen die eraan onderdoor gaan. Anderen vroegen me de scene niet te demoniseren: ‘Homo’s ervaren al genoeg stigma wat betreft hun seksleven, doe daar niet nog eens een schep bovenop.’ Ik realiseerde me in wat voor kwetsbare positie ik de spelers bracht, zij moesten zich niet alleen verhouden tot de mening van toevallig (heteroseksueel) publiek, maar ook tot dat van kritische gay-vrienden. Het maakproces werd daarmee een balanceeroefening.”

“Soms voelt het alsof we, vijftig jaar na de ‘gay liberation’, een narcoseksuele revolutie tegemoet gaan, dit keer niet out in the open, maar verborgen in privéhuizen. The NarcoSexuals is een verbeelding van een zes uur durende seksmarathon. De performers bevinden zich in een speciaal gebouwde woning in Utrecht op een braakliggend terrein. Bezoekers kunnen zo lang als ze willen naar binnen gluren en de tegelijkertijd jaloersmakende en aangrijpende performance zien. De voorstelling speelt nog tot en met 6 juni en we zijn heel blij dat het werk zo goed ontvangen wordt door pers en publiek.

Toeschouwers ontvangen bij hun bezoek ook een essay over mijn eigen ervaring met chemseks en de verbindingen die ik ben gaan zoeken met de geschiedenis van ‘gay liberation’.”

Een kort fragment uit het essay ‘Aan nabijheid zo een verlangen’.

“De bel ging. Via Grindr had ik een afspraakje gemaakt met een jongen die niet ver weg woonde. Hij liep de gang in en deed zijn jas uit. “You want a bit of G?” was zijn openingszin. Ik schudde nee. “I wait a bit, but feel free to take.” Hij haalde een grote glazen fles tevoorschijn, zo eentje die de melkboer vroeger bij zich had. Wat ik tot dusverre had gezien van GHB was dat het in kleine flesjes kwam, en dat je het zorgvuldig met een pipetje moest doseren. “You know what you’re doing?” vroeg ik. Hij knikte. Ik pakte een glas jus d’orange voor hem. Hij goot er een slok van de vloeistof in en dronk het in een teug leeg.

We liepen naar de slaapkamer. Tien minuten later zag ik hoe zijn ogen wegdraaiden, zijn mond zich opensperde en zijn spieren verslapten. Op mijn pogingen hem wakker te makken reageerde hij niet. Ik sloeg op zijn wangen. “Hello!” riep ik in zijn gezicht. Ik belde een vriend. “Knijp hem in zijn nekspieren” zei hij. “Als niets helpt, moet je hem op zijn zij leggen, zodat hij niet in zijn braaksel kan stikken. Gewoon afwachten tot hij weer bijkomt.” En zo geschiedde. Ik vlijde mijn naakte lichaam tegen dat van hem, lepeltje lepeltje, met mijn arm om zijn borst, ervoor zorgend dat hij niet op zijn rug kon terugdraaien.

Surrealistisch was het, hoe ik daar verstrengeld lag met iemand die ik nooit eerder had ontmoet, met wie ik niet eens seks had gehad. En ik was ontroerd door het gemak waarmee de jongen zijn lichaam mijn huis had binnen geworpen en hier nu in een voor hem onbekend bed lag, overgeleverd aan mijn bereidheid om hem al dan niet te helpen. Als een herdershond die zich vol vertrouwen voor je voeten werpt. Ik hoorde een zacht gesnurk. Zo lagen we daar een volle nacht, tot hij wakker werd en zonder veel te zeggen terug naar huis ging.” 

Met korting naar The NarcoSexuals

Gaykrant lezers kunnen het werk met een speciale korting bezoeken. Met code: GKDVNS25 betaal je 12,50 ipv 17,00 euro voor een ticket. Je koopt tickets voor een tijdslot, maar na toegang mag je zo lang blijven als je wilt.

Tickets kun je hier bestellen.

 The NarcoSexuals is te zien op het Wisselspoorterrein, naast de Ping Pong Club in Utrecht

26 t/m zo. 29 mei

2 t/m ma. 6 juni

20:00 – 00:00 uur

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.