Gay Men’s Chorus Manoeuvre: ‘Coming out is belangrijk, staying out nog belangrijker.’

Vroeger waren ze een soort van ‘undercover’ omdat nog niet ieder lid volledig uit de kast was. Tegenwoordig zijn ze expliciet gay. Amsterdams Gay Men’s Chorus Manoeuvre viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan en heeft een missie.

Foto’s: Manoeuvre

Koorlid René Kuijpers: ‘We moeten blijven staan voor wie we zijn en onze verworven rechten nooit af laten pakken. Terwijl ik mijzelf altijd afvroeg waarom ik als gepassioneerd amateurzanger in een gay koor zou moeten. Ik hoef toch niet overal te roepen dat ik op mannen val? Maar het draait om mezelf kunnen zijn, niet steeds de geijkte vragen hoeven beantwoorden: Zingt jouw vrouw ook? Zijn jouw kinderen ook verslaafd aan hun telefoon?’

Vlak voor corona uitbrak zong Manoeuvre de musical De roze passie. Over situaties en problemen die je tegenkomt tijdens je coming out. ‘Wij vinden dat het aandacht blijft verdienen,’ zegt René, ‘nu het vrije geluid steeds meer in de verdrukking komt. Ook al ben je zeventig en heb je het gevoel dat je er al lang bent, ik vind nog steeds dat je voor nieuwe generaties zichtbaar en hoorbaar moet zijn. Nog niet alle communities in Nederland zijn zo vrij als de community waar ik in Amsterdam deel van uitmaak. En ook hier is minder mogelijk dan vroeger. Er is een soort preutsheid ontstaan, er mag minder, seksualiteit wordt beladener. Omdat dat actueel is en relevant, zingen wij over ons gay-zijn.

We hebben een veelzijdig repertoire, vaak met een knipoog naar diversiteit, gay zijn en onze Amsterdamse connectie. Zo hebben we bijvoorbeeld een Robert Long medley gezongen, zingen we songfestival liedjes als de 2012 winnaar Euphoria van Loreen, Aan de Amsterdamse grachten van Wim Sonneveld en I kissed a girl van Katy Perry. We werken soms ook samen met artiesten als Paul de Leeuw, Willeke Alberti, Karin Bloemen, Tony Neef, Francis van Broekhuizen en andere grote namen.

Op 19 juni houden we ons zomerconcert, waar we niet alleen zingen. We visualiseren ook wat het koor voor onze leden betekent om het publiek nog dieper te raken.

Dertig jaar geleden waren we nog niet zover, maar als koor zijn we steeds minder introvert geworden. Nu zijn we out, loud and proud. Wij zingen en nemen geen blad voor de mond. Juist omdat we doen waar we talent voor hebben en goed in zijn gaat het vanzelf. Onze liefde en passie voor zingen combineren we met “zijn wie wij zijn” in onze homoseksualiteit. Wij voelen dat wij dit mogen en moeten doen.’

————-

Op 19 juni 2020 is het SIR concert.

Kaarten bestellen kan met de QR-code op de flyer.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.