The Capote Tapes

Deze film is een eerbetoon aan een van de meest kleurrijke personen van de twintigste eeuw: een icoon van de literatuur, maar door zijn openheid over zijn seksuele geaardheid in een tijd waar dat ongekend was zeker ook voor de queer gemeenschap. Door het succes van zijn boeken Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood was schrijver Truman Capote een begrip in het Amerika van de jaren ’60 en ’70. 

Tekst en foto’s: POM Benelux

Zijn volgende project Answered Prayers zou zijn meesterwerk worden. Het boek zou zich afspelen in een wereld vol glamour waar Capote een geliefde gast was: de high society van New York. De mensen om hem heen zagen dit boek echter met vrees en fascinatie tegemoet vanwege wilde geruchten die rondgingen over het manuscript dat gevuld zou zijn met schandalen. Vlak na Capotes dood in 1984 nam een journalist tientallen interviews af met vriend en vijand van de geroemde auteur. Deze opnames worden zijn de leidraad van de The Capote Tapes.

Het zou zijn opus magnum worden, het meesterwerk van Truman Capote (1924-1984) dat hem legendarisch zou maken.  Een groot project dat hij zelf Answered Prayers noemde en waarvan iedereen wist dat hij ermee bezig was. Na de bestsellers Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood was hij al een gearriveerd auteur en een icoon van zijn tijd. Niet alleen door zijn literaire talent, maar ook omdat hij zijn seksuele geaardheid onbeschroomd uitte in mediaoptredens, in een tijd waarin dit nog verre van geaccepteerd was. Zijn gevatheid en gebrek aan discretie maakte hem een geliefde gast in de New Yorkse high society.

 Answered Prayers zou gaan over die elitaire wereld. De uptown miljonairs en socialites hadden vrees en fascinatie voor het werk: zij zouden pijnlijk onthuld worden en het zou licht werpen op de schaduwzijde van hun geliefde wereld. Het boek kwam echter nooit af, slechts enkele hoofdstukken werden gepubliceerd. Over het bestaan van een compleet transcript bestaan de wildste verhalen.

Voor The Capotes Tapes kreeg regisseur Ebs Burnough toegang tot niet eerder gehoorde geluidsopnames, tientallen interviews met vriend en vijand die vlak na Capote’s dood in 1984 door een journalist waren afgenomen. Zo ontstaat een beeld van de omstandigheden in zijn leven rond deze stormachtige periode en het schandaal dat ontstond in het decadente culturele wereldje. The Capote Tapes is bovenal een viering van een van de meest kleurrijke auteurs van de twintigste eeuw.

*

Vanaf 26 mei in bioscopen en filmtheaters in Nederland.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.