Mark Harbers: ‘Ik wilde zelf de regenboogvlag hijsen.’

Als eerste minister ooit heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op IDAHOBLIT (voorheen IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie en transfobie) de regenboogvlag bij zijn ministerie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gehesen. Rick van der Made, hoofdredacteur van Gaykrant, was voor de ceremonie uitgenodigd en sprak met de minister. 

Zeventien mei is de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 homoseksualiteit schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, en sindsdien de dag waarop de wereld stilstaat bij de moeilijkheden, tegenwerking en non-acceptatie waarmee de LHBTI+gemeenschap wereldwijd nog steeds te maken heeft. 

De hoofdredacteur van Gaykrant Rick van der Made en de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers

‘Ik vind het  belangrijk om als openlijk homoseksuele minister zelf het goede voorbeeld te geven en op deze dag zelf de regenboogvlag te hijsen,’ aldus Mark Harbers. ‘De afgelopen jaren is op IDAHOT vaker de regenboogvlag bij ministeries gehesen, maar nog nooit door een minister zelf.

We hebben een divers kabinet, met vier bewindspersonen die openlijk LHBTI+ zijn, en alhoewel het voor ons als ministers nauwelijks nog een issue is, zijn we ons er ook terdege van bewust dat dat niet voor iedereen zo is. Daarom staan we als kabinet stil bij IDAHOT en hijs ikzelf de regenboogvlag.

Het ministerie van I&W telt 14.000 medewerkers en alleen al in dit gebouw werken er zo’n 1500. De diversiteit is enorm en daar ben ik ook trots op. Maar het is ook goed om stil te staan bij die diversiteit. Dat we als regenbooggemeenschap soms hard voor inclusie en diversiteit hebben moeten knokken. En dat dat voor velen nog steeds geldt. En de emancipatie van mijn regenbooggemeenschap gaat gepaard – moet gepaard gaan – met de emancipatie van andere minderheden. Daar draait het om als we het over inclusie en diversiteit hebben. 

De LHBTI+emancipatie is snel gegaan in dit land en in West-Europa. En al lijkt het soms of we het eindpunt al bereikt hebben, niets is minder waar natuurlijk. De groei van de LHBTI+acceptatie stagneert volgens de nieuwste cijfers van het SCP, en we hoeven alleen maar naar de serie ‘De roze supporters’ te kijken om weer te beseffen dat de emancipatie niet overal even soepel verloopt. 

Toen mijn man en ik ons huwelijk aankondigden, kregen wij naast vele felicitaties ook reacties als: ‘Oh, waarom trouwen jullie? Willen jullie kinderen dan?’ Uiteraard goed en lief bedoeld, maar deze vraag zal niet snel aan een hetero-koppel gesteld worden, vermoed ik. 

En, ja, natuurlijk komt het voor dat mensen niet weten dat ik homo ben en dat ze denken dat ik met een vrouw samen ben. Dat euvel wordt dan altijd op subtiele wijze en volledig probleemloos gecorrigeerd. 

Ik ben minister en in die rol heb ik – wellicht – iets meer symbolische waarde als het op dit soort zaken aankomt. Die symboliek pak ik graag op. Die vind ik belangrijk. En de regenboogvlag is zo’n symbool waarmee ik kan laten zien waar ik voor sta. Voor mijn medewerkers en hopelijk ook voor de rest van Nederland.’ 

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.