Zeventien mei

Vandaag is het zeventien mei. Vandaag is het IDAHOBLIT. De dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 homoseksualiteit schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, en de dag waarop sindsdien de wereld stilstaat bij alle fobieën waar we als regenbooggemeenschap mee te maken hebben en mee geconfronteerd worden.

De dag begon ooit als IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) maar onze regenbooggemeenschap wordt bestookt met vele fobieën. Niet alleen voor homo’s en trans personen, maar ook met fobieën voor lesbiennes, biseksuelen, interseksuelen, queers, aseksuelen, drags, panseksuelen en non-binaire mensen.

Vandaag is het zeventien mei.

Vandaag precies twee jaar geleden overleed op dertigjarige leeftijd onverwacht mijn vriend Saïd Zankoua aan de gevolgen van epilepsie, de aandoening die hij overhield nadat hij als puber door buurtgenoten zwaar mishandeld werd. Omdat hij homo was.

Vandaag is het dinsdag zeventien mei.

De dinsdag tussen maandag de zestiende mei, waarop KRO-NCRV de eerste aflevering van de vierdelige serie ‘De roze supporters’ uitzond en de onlineactie #Spreekjeuit tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions startte, en donderdag de negentiende mei waarop de documentaire ‘Het M-woord’ van schrijver en journalist Haroon Ali op tv zal verschijnen. De documentaire waarin hij zich afvraagt in hoeverre seksuele diversiteit en genderdiversiteit binnen de islam mogelijk zijn.

In ‘Het M-woord’ komt Saïd heel even in beeld. In ‘De roze supporters’ komen mensen als Maron Pots (oprichter van de eerste roze voetbalsupportersclub ‘Roze Règâhs’ van ADO Den Haag) en Paul van Dorst (oprichter van ‘Roze Kameraden’ van Feijenoord) in beeld. En aan het woord. Bij ‘Khalid en Sophie’ vertelde Paul hoe hij na de oprichting van Roze Kameraden volop werd bedreigd door de harde kern van Feijenoord. En hoe weinig de KNVB en Feyenoord daaraan hebben gedaan.

Vandaag is het zeventien mei.

De dag waarop ik door minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ben uitgenodigd aanwezig te zijn als hijzelf de regenboogvlag hijst. Voor het gebouw waarin zijn ministerie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gehuisvest zijn. In aanwezigheid van Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken,

De dag waarop ik me realiseer dat we als regenbooggemeenschap in sommige landen, op sommige terreinen, in sommige gebieden, in sommige gemeenschappen en op sommige plekken nog een lange weg te gaan hebben.

De dag die onlosmakelijk verbonden is met de dood van Saïd.

Maar het is ook de dag waarop ik me realiseer dat ik omringd word door mensen als Mark, Haroon, Maron en Paul. Mensen die zich uit durven spreken.

En ik realiseer me terdege dat dat uitspreken niet altijd vanzelfsprekend is. Dat er voor heel veel mensen nog steeds heel veel moed nodig is om zich uit te spreken. Om uit de kast te komen. Om te mogen zijn wie je wilt en moet zijn.

Om op te staan tegen fobieën.

Daarom hijsen we vandaag de regenboogvlag.

Op zeventien mei.

Op de sterfdag van Saïd, die zich nooit meer kan uitspreken.

Op Idahoblit.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.