Vanessa van Cartier: ‘Stay true to who you are’

Vanessa van Cartier is de Belgisch-Nederlandse winnares van het tweede seizoen van Drag Race Holland. En de eerste transvrouw die meedeed. In Chicago werd zij dankzij haar doen en laten ook Miss Continental en een inspiratiebron voor velen.

Tekst: Ranjith Postma
Hoofdfoto: Rob Jacobs

Maar nu stuurt ze haar drie pomeriaantjes, die snoezige hondenpluizenbolletjes die je oren van je hoofd keffen en je voor je voeten lopen, de kamer uit. Rust. Hoewel, Vanessa heeft het druk, haar boek is net uit.

Hot

‘Het was heftig om de deur in mijn hersenen richting mijn verleden te moeten openen. Terwijl ik het boek aan het schrijven was, enkele maanden geleden, heb ik dagen lang gehuild en sliep ik met angst. Ik wil niet meer terugdenken aan mijn verleden.’

Maar de pers is all over her en wil allesweten. Het publiek kan geen genoeg krijgen van haar. Ze is hot, ze moet. Ze issterk, ze weet het, ze kan dit.

Weggesleurd

‘Het kleine jochie dat ik was heeft veel moeten meemaken. Ik leefde met het gevoel; ik hoor er niet bij, ik word niet aanvaard. Daarom ben ik op jonge leeftijd gaan graven in mijzelf, er was iets dat niet klopte. Ik heb vierendertig jaar geduld moeten hebben voor ik het juiste moment kon plukken.

De relatie met mijn Italiaanse macho vader was een hel. De enige plek waar ik mezelf en gelukkig kon zijn was bij mijn grootouders. In mijn herinnering is een scene geplakt waarin ik mijn arm, mijn hand, mijn vingers naar ze uit strek. Tevergeefs. Ik word bij ze weggesleurd. Het is het grootste verdriet dat ik heb.

Verlaten

Ik kan nog steeds geen afscheid nemen.Dan ben ik weer dat jongetje dat toen nog Aurelio Crokaert heette. Mijn vingertoppen schreeuwen: neem mij terug bij jou. Terwijl die ander weggetrokken wordt uit wat ooit mijn kleuterhandjeswaren.

Dat is mijn verlatingsangst.

Toen Drag Race afgelopen was keek ik rond en dacht: dit was een maand mijn huis, samen met de deelnemers, de cameramensen, de helpers; when will I seeyou again? Vervolgens kwamen de tranen. Mijn hechtingsproblemen brengen mij iedere keer terug naar mijzelf als kind.’

Op Vanessa’s Instagram staat:

I see you.
You are not alone.
This is not forever.

Geweld

‘Als je een titel wint, word je gezien. Er zijn veel mensen die zich in je herkennen,die je zien als steun. Niemand kan leven zonder hoop, misschien kan ik ze dat geven. Daarom dit boek.

Want alles is mogelijk, geef nooit op. Het is goed gekomen tussen mijn vader en mij. Ik heb de liefste pappa van de wereld. En elf jaar geleden ben ik gered uit een gewelddadige relatie door een engel die Stevie heet. Het was Valentijnsdag, hij moest overwerken en had de laatst overgebleven roos bij de bloemist te pakken gekregen. Hij kuste me. Ik vroeg: zijn wij een koppel dan?

In onze verlovingsringen staat 14 februari. Stevie, mijn man, is alles waar een mens van kan dromen. Zonder hem had ik niet kunnen zijn wie ik ben.

Stay true to who you are, jij kunt dit ook.

———-

Stay true to who you are
Het bijzondere levensverhaal van Vanessa van Cartier
Verschijningsdatum: 17 mei 2022
ISBN: 9789021590363
Prijs: € 21,99

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.