#Spreekjeuit tegen homofobie in de voetballerij

Voetbal en LHBTI+, het is helaas een ingewikkelde combinatie in Nederland. Daarom lanceert KRO-NCRV vandaag op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig start met de KRO-NCRV-serie De roze supporters op NPO 3 vanavond. Deze vierdelige docuserie toont de broodnodige strijd van LHBTI+ voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij.

Tekst en foto: KRO-NCRV

In de campagne #Spreekjeuit spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij. Anouk Hoogendijk over de campagne #Spreekjeuit: “Dit gedrag op de tribunes doet zoveel mensen pijn. Dat moet echt stoppen. De liefde voor voetbal én de club moet ons verbinden. Zulke spreekkoren en opmerkingen verpesten het zo voor alle supporters én de spelers.”

Helaas zijn elk weekend homofobe spreekkoren en opmerkingen schering en inslag op de voetbaltribunes en op het veld”, licht KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers de noodzaak voor deze campagne toe. “Samen met (oud-)internationals willen wij zo de miljoenen voetbalfans in ons land in beweging brengen om zich uit te spreken tegen homofobie. Voetbal is van iedereen en moet voor iedereen leuk zijn. Daarom willen wij dat de stille meerderheid zich luid en duidelijk uitspreekt tegen homofobe spreekkoren en opmerkingen. Of het nu op de tribune van een eredivisieclub is of bij de F’jes op zaterdagmiddag bij je lokale voetbalvereniging. Het enige wat telt, is de kleur van je voetbalhart!”

In de campagne die vanaf vandaag te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij. De campagne #Spreekjeuit bestaat de komende weken uit drie fases waarbij ook nadrukkelijk voetbalfans worden aangesproken op wat zij zelf kunnen doen tegen kwetsende spreekkoren en teksten in de stadions. De campagne #Spreekjeuit is ontwikkeld door content- en activatiebureau Helden van Barbara Barend.

Peter Kuipers: “Als KRO-NCRV zijn we meer dan een omroep die inspirerende content uitzendt op tv, radio of online. We willen mensen in beweging brengen als de solidariteit in het gedrang komt. Zoals we ook afgelopen jaar hebben gedaan met een in regenboogkleuren verlichte Westerkerk tijdens Pride Amsterdam, of tijdens Paarse Vrijdag met acties voor middelbare scholieren. Want alleen met elkaar maken we een meer verbonden samenleving.”

De video van Anouk Hoogendijk is hier te bekijken.

De video van Rafael van der Vaart is hier te bekijken.

De video van Stefan de Vrij is hier te bekijken.

*

De roze supporters
KRO-NCRV
Vanaf maandag 16 mei
NPO 3
22.15 uur

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.