Voorstelling ‘Laat het licht aan’ met korting voor lezers Gaykrant

In aanloop naar de première van Laat Het Licht Aan had Gaykrant een ontmoeting met Jarno Korf, initiatiefnemer van deze edutainmentproductie en medeoprichter van Throughout Productions. Laat Het Licht Aan gaat over de verregaande gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Jarno vertelt hoe hij zijn eigen ervaringen gebruikte om aan een theatermakersopdracht te werken tijdens zijn opleiding aan de Frank Sanders Academie. Naast het schrijven nam hij ook de uitvoering ervan voor zijn rekening. En dat bleek een gouden greep.

Niet alleen bracht het hem stappen verder in zijn verwerkingsproces van de heftige naweeën van seksueel misbruik, het hielp hem ook helderheid te krijgen in zijn eigen seksuele gevoelens en voorkeur. Ook kwam door het naar buiten brengen van zijn binnenwereld een proces van inzicht op gang, hoe toxisch manbeelden en repressie van gevoelens van schaamte en woede bij hem tot een diepe depressie hadden geleid.

Tijdens de opleiding had hij voor zichzelf besloten om te accepteren dat hij dan maar homoseksueel was, in de overtuiging hiermee uit de onduidelijkheid  over zijn seksualiteit te kunnen treden. Om vervolgens in verwarring te raken over zijn gevoelens voor en aantrekkingskracht tot meisjes. Zijn onvrijwillige ervaringen met jongensseks in zijn pubertijd hadden het idee in hem doen postvatten dat dít was wat seks inhield. En dat hij daarom ook homo was, mede omdat hij niet als stoer overkwam, noch zich stoer voelde.

 

De positieve reacties op de eerste versie van Laat Het Licht Aan leidden tot het uitwerken van zijn script en tot het daaraan toevoegen van rollen. Jarno liet zich inspireren door opmerkingen van docenten, medestudenten en bezoekers om meer te doen met de materie waaruit deze voorstelling voortgekomen was. Ook door zijn therapie, waarin EMDR een belangrijke rol speelde, voelde hij zich gesteund om er verder mee aan de slag te gaan. Voorafgaand aan deze eerste versie viel de pianobegeleider voor de voorstelling weg en moest Jarno op zoek naar een arrangeur en pianist.

En hier hielp het toeval hem een handje. In het café waar Jarno toen werkte liep hij Willem van Leunen tegen het lijf. Willem bleek naast buurman van dat café ook muzikant te zijn en hij wilde Jarno wel helpen. De samenwerking beviel beiden zo goed dat de voorstelling na Jarno’s opleiding verder ontwikkeld werd. Laat Het Licht Aan werd ondergebracht in het daarvoor opgerichte Troughout Productions, met als inzet om met deze voorstelling aandacht voor depressie en suïcidepreventie voor het onderwijscircuit te verkrijgen. Uit onderzoek bij suïcide bij jongeren blijkt het percentage dat gekoppeld is aan verwarring over seksuele identiteit rond de 70% te liggen.

Het voornemen om tekenen van depressie onder deze jonge doelgroep eerder op te merken en manieren aan te reiken hoe daar vervolgens mee om te gaan leidde tot contact met de 113 academie. In samenwerking met deze instelling werden door Throughout Productions vervolgens de masterclasses voor docenten ontwikkeld.

In zijn opleiding tot coach ontwikkelde Jarno na zijn afstuderen aan de Frank Sanders Academie tools om bezoekers van de voorstelling te begeleiden in het zoeken naar verdere passende hulpverlening. Samen met Willem werden naast workshops voor leerlingen, studenten en docenten, ook masterclasses ontwikkeld; hoe herken je depressieve gevoelens; welke communicatie is het beste om toe te passen en hoe herken en ondersteun je mensen met een depressie en/of suïcidale gedachten.

Ondanks, of wellicht dankzij Covid,  konden interactieve methodieken ontwikkeld worden die in het onderwijscircuit gebruikt kunnen worden om deze levensonderwerpen aan te kaarten. Delen uit de voorstelling werden verfilmd zodat deze, naast bezoek aan het theater, ingezet kunnen worden  bij onderwijsinstellingen.

Op de vraag hoe Jarno’s acteurschap zich verhield tot zijn verwerkingsproces, antwoordde hij dat het vooral de evolutie is die hij door alle processen heen maakte.

De rol van de evoluerende voorstelling, en de ontwikkeling die hij op gang zag komen bij jongeren worstelend met seksualiteit, identiteit en eigenwaarde, schenken hem voldoening.

*

Op 23 mei vindt in het DeLaMar theater in Amsterdam de première plaats van ‘Laat het licht aan’ Voor informatie en kaarten kun je hier terecht

Lezers van de Gaykrant kunnen gebruik maken van een promocode die je op de gegevenspagina in kunt vullen: LHLA-P-GK-5

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.