Het is aan jou of, wanneer en hoe je uit de kast komt

Het moment dat ik mijn coming-out deed, en aan mijn adoptieouders vertelde dat ik mij seksueel aangetrokken voel tot jongens, weet ik mij nog goed te herinneren. Het was in september 1995. Op dat moment woonde ik op kamers in Deventer. Voorafgaand aan dit alles, was ik op vakantie geweest met een toenmalige vriend van mij.

Hij stond erop dat ik hem tijdens die vakantie zou vertellen dat ik homoseksueel ben. En toen ik dat uiteindelijk ook had gedaan gaf hij te kennen dat hij het niet vond kunnen dat mijn adoptieouders het nog niet wisten. Hij vond dan ook dat ik dit zo snel mogelijk aan hen moest vertellen. Toen voelde dat al wel als een soort van druk, maar omdat ik met hem in een min of meer toxische, ‘vriendschappelijke’ relatie was verwikkeld, heb ik mij laten overhalen om mijn coming-out opdat moment te doen.

Ik weet nog goed dat ik op een dinsdagavond vanuit Deventer naar Emmeloord ging en mijn adoptiemoeder alleen thuis aantrof. Mijn adoptievader was aan het tennissen. Mijn adoptiemoeder was naar GTST aan het kijken en ze was verbaasd mij te zien. Ik zei dat ik studieboeken kwam halen voor een tentamen. Toen ik in de woonkamer ging zitten wilde ik haar in eerste instantie niet storen; GTST was een soort van heilig. Echter voelde ik de spanning in mijn systeem oplopen. Uiteindelijk werd de druk zo groot dat ik het haar, met tranen in mijn ogen, heb verteld.

Zij gaf aan dat ze het ergens al wist en voelde; ze had het mij ook al eens gevraagd en toen ontkende ik het nog. Er viel een last van mijn schouders af. Later die avond heb ik het er met mijn adoptievader via de telefoon nog over gehad. Ik moest die avond namelijk weer terug naar Deventer en kon het hem daardoor niet live vertellen.  Ook hij reageerde positief wat maakte dat ik mij nog opgeluchter voelde. De relatie tussen hem en mij was anders dan die tussen mijn adoptiemoeder en mij. Misschien dat ik mij naar hem toe meer wilde bewijzen een echte man/zoon te zijn.

Overigens, dat van je opgelucht voelen hoor ik veel terug bij andere LHBTI+’ers die hun coming-out hebben gedaan. En dan kun je je afvragen wat maakt dat iemand dan niet eerder uit de kast komt? Het zou je leven dan toch makkelijker moeten maken. In mijn geval was het deels schaamte. En voor een deel angst, angst om afgewezen te worden door mijn adoptieouders. Zij hadden mij per slot van rekening ‘uitgekozen’ uit een rij van andere baby’s in het zogenaamde ‘doorgangshuis’ De Paula Stichting waar ik ben geboren, en door mijn moeder ben afgestaan ter adoptie. Zij kozen voor een zoon, en dan blijkt die later homoseksueel te zijn. Ik wilde mijn adoptieouders niet verdrietig maken. Zij mochten zich niet teleurgesteld voelen. En ik voelde in die tijd dat ik hun vooral dankbaar moest zijn dat zij mij wilde opvoeden. Ik was toch ook in het gezin gekomen voor hun geluk. Dan was het laatste waar ik mee aan moest komen zeggen dat ik homoseksueel ben.

Inmiddels weet ik beter en besef ik dat mijn coming-out niet zo had moeten verlopen als dat het toen is gegaan. Ik had mij nooit onder druk van iemand anders hoeven te ‘outen’. En dat is wat ik andere LHBTI+’ers ook wil meegeven, dat jij, en alleen jij bepaalt wat je doet rondom jouw seksuele- en genderidentiteit. Niemand heeft het recht om jou te vertellen hoe jij je leven dient te leven. Hoe jij je wilt uitdrukken en hoe jij wilt zijn. Doe de dingen op jouw manier, in jouw tempo en tijd. En heb het vertrouwen dat het dan ook goed is zoals het dan is.

*

Niels Lam (Heveadorp, 1973) is een ietwat eigenzinnige levenscoach (voor LHBTI+’ers en geadopteerden) en heeft zijn eigen praktijk ‘Gewoon Niels’. Naast de liefde voor zijn man en hun twee Maine Coons, houdt hij van zingen (bariton bij homokoor ‘Het Herenakkoord’ in Arnhem). Hij leeft, zo goed als hij kan, volgens de Afrikaanse filosofie Ubuntu – Ik ben alleen maar omdat jij bent. Deze column is zijn eerste bijdrage aan Gaykrant.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.