Ricciotti ensamble kleurt buiten de lijntjes

Het Ricciotti ensemble speelt dit voorjaar alle kleuren van de regenboog. Ricciotti’s Regenboogtour viert diversiteit in gender en seksualiteit met tientallen concerten op locaties door heel Nederland. Niemand past perfect in een hokje, en dat is maar goed ook. Variëteit in genderidentiteit en seksuele voorkeur staan centraal in kleurrijke muziek uit verschillende genres en eeuwen.
Tekst: Persbericht Ricciotti
Foto’s: Wout Nooitgedagt
Het nauwelijks in een hokje te plaatsen Ricciotti ensemble staat voor diversiteit. De 42 jonge musici van het unieke straatsymfonieorkest vinden het belangrijk dat iedereen kan uitkomen voor de eigen identiteit. Met de Regenboogtour vragen zij aandacht voor diversiteit in gender en seksualiteit; door de eeuwen heen voor vele kunstenaars een belangrijk thema.
Solist Rikkert van Huisstede
Voor deze tournee nodigde het Ricciotti kleinkunstenaar Rikkert van Huisstede uit. Hij is de perfecte solist vanwege zijn vernieuwende kijk op gender, seksualiteit en liefde én het vier-octaven-bereik van zijn zangstem. Rikkert doorbreekt met liefde beperkende patronen en ideaalbeelden door heersende verwachtingen ter discussie te stellen. Dit doet hij in zijn eigen theatervoorstellingen, dichtbundel, liedjes-cd en een jurk. Met het Ricciotti zingt hij liedjes van Sonneveld en Shaffy, maar ook Katy Perry’s I kissed a girl en de traditional Wayfaring stranger.

Kleurrijk concertprogramma
De muziek van het tourneeprogramma is minstens zo gevarieerd als het thema. Klassieke muziek, jazz, pop en wereldmuziek komen voorbij. Er klinken werken die letterlijk refereren aan kleur, zoals de Blue Rondo à la Turk van Dave Brubeck en Bein’ Green van Joe Raposo. Met een variëteit aan straight en swing daagt het Ricciotti publiek uit buiten vaste patronen te denken.
Muziek van wereldberoemde componisten voor wie hun seksuele voorkeur of gender een hot topic was, zoals Tsjaikovski en Saint-Saëns, komt aan bod. Ook liedjes van artiesten die het onderwerp bespreekbaar maakten, zoals Annie M. G. Schmidt en Prince, staan op het programma.
Nieuw album, Durf te leven
Het nieuwe album is af. Dat betekent dat het publiek van de Regenboogtournee de primeur krijgt. Tijdens de tour kan Durf te leven voor het eerst aangeschaft worden. Op het album staan nummers met solisten Ellen ten Damme, Karsu, Henk Kraaijeveld, Ramón Valle, David Kweksilber, Tim Kliphuis en Karin Strobos. Maar natuurlijk ook stukken met alleen de sterren van het Ricciotti zelf. Alles onder leiding van Coen Stuit. Lees meer op www.ricciotti.nl/album
Ricciotti ensemble
Het enthousiaste Ricciotti ensemble is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van het symfonieorkest. Daarom zoekt dit maatschappelijk betrokken orkest het publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek. Tijdens de Regenboogtour verzorgt het Ricciotti in zes dagen zo’n 30 concerten door heel Nederland. Het Ricciotti speelt dan op locaties waar live symfonische muziek doorgaans niet klinkt: in het (speciaal) onderwijs, zorginstellingen, dak- en thuislozenopvang en asielzoekerscentra. En natuurlijk overal waar de onvermoeibare musici ongepland en ad hoc nog even een Wild Op-je kunnen doen!
Ricciotti’s Regenboogtour
5 t/m 10 mei 2022 | Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit | Rikkert van Huisstede, zang
Donderdag 5 mei – 19.30 uur                Tante Nino, Rotterdam
Vrijdag 6 mei – 11.00 uur                        Amerpoort, Baarn
Vrijdag 6 mei – 14.00 uur                       Dr. Sarphatihuis, Amsterdam
Vrijdag 6 mei – 15.30 uur                       Mike’s Badhuistheater, Amsterdam
Vrijdag 6 mei – 19.00 uur                      Regenbooggroep: Buurtboerderij, Amsterdam
Zaterdag 7 mei – 13.00 uur                   Buurtconcert: Willem de Zwijgerkerk, Amsterdam
Zaterdag 7 mei – 21.00 uur                   Muzieklokaal, Utrecht
Zondag 8 mei – 14.00 uur                     Museum de Waag, Deventer
Zondag 8 mei – 16.00 uur                     De Oude Mattheüs, Eibergen
Maandag 9 mei – 18.00 uur                  Rozet, Arnhem
Dinsdag 10 mei – 18.30 uur                  Kerk & Buurt: Nassaukerk, Amsterdam
Dinsdag 10 mei – 20.00 uur                  Podium Mozaïek, Amsterdam
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.