Lucas Oldenburger: een tien voor profielwerkstuk over LHBTI+

Lucas Oldenburger (17) zit in het laatste jaar van het Harens Lyceum en schreef een profielwerkstuk/handboek over LHBTI+ en kreeg hiervoor een tien.  Lucas is een trans jongen en is oprichter en voorzitter van een grote GSA op zijn school. Afgelopen 31 maart sprak hij met minister Dijkgraaf toen deze het COC bezocht. Gaykrant sprak met Lucas. 
Allereerst natuurlijk van harte met je cijfer. Dat zijn er niet veel die zo’n mooi cijfer halen op een profielwerkstuk. 
Dank je. Klopt inderdaad dat zijn er niet veel.
Het is een specifiek onderwerp. Waarom juist dit onderwerp?  
Dat begon eigenlijk met het starten van de GSA op mijn school, het Harens Lyceum. Dat heb ik toen opgestart. Omdat er eigenlijk nog best veel vragen waren vanuit de school, besloot ik dit handboek te maken.
Zijn er al scholen die interesse hebben getoond?  
Ja, ik krijg heel veel aanvragen. Ik kan alleen nog niet te veel vertellen, omdat het binnenkort wordt uitgebracht, en daar zijn we druk mee bezig. Maar ook stromen de aanvragen binnen om erover te vertellen binnen docententeams.
Het is een handboek vooral voor docenten en schoolleiding?
Ja, klopt. Het is voor docenten en schoolleiders. Er staat in wat je in je schoolbeleid kunt toepassen, maar ook handige handvaten om de lessen meer inclusief te krijgen.
Met de minister van OC&W, Robbert Dijkgraaf bij COC Nederland in Amsterdam. 31 maart 2022
Je bent zelf trans, ben je nu zelf ook tegen deze onwetendheid aangelopen binnen het onderwijs?  
Ik liep er niet echt zelf tegenaan, maar ik zag wel dat er heel weinig kennis was in het algemeen. Dat men wel heel graag zijn best wilde doen en er meer over wilde weten.
Nu merk ik over het algemeen dat mensen toch meer onwetendheid hebben op het gebied van gender dan op het gebied van seksuele oriëntatie. Merk jij dat ook zelf?  
Het is vaak niet zozeer dat mensen het niet accepteren – dat zeker niet – maar het inclusief taalgebruik vindt men over het algemeen lastiger. Maar dat is logisch: het is nieuw en niet aangeleerd. Dus dat is niet zo raar.
Kun je een tipje oplichten over het handboek?
Er zit een deel in over inclusief taalgebruik. Dit kan bijvoorbeeld door niet meer ‘uw zoon’ of ‘uw dochter’ te gebruiken, maar juist over te stappen naar ‘uw kind’ of wellicht ‘leerling’. Tijdens de lessen zijn het vaak kleine dingen. Niet zeggen: ‘Dames en heren’, of dat een leerling het moet bespreken met ‘de buurman of buurvrouw’. Niet de binaire termen gebruiken, maar wees daar creatief in.
Merk je tijdens de gastlessen dat leraren dit ook gelijk oppikken? 
Heel veel docenten moeten er wel heel erg aan wennen, die hebben het niet aangeleerd gekregen op deze manier. Ze doen er wel altijd wat mee.   Ik mocht het handboek ook aan de minister van Onderwijs, de heer Dijkgraaf, overhandigen.
Mooi om zo’n jonge knul al zo gedreven te zien over een onderwerp als dit. Je doet het gewoon op je zeventiende. Hoe lang ben je in totaal bezig geweest met het werkstuk? 
Ik ben er begin dit schooljaar mee begonnen. Uiteindelijk heb ik verschillende onderzoeken gedaan en dat mondde uit in een ruim tweehonderd pagina tellend werkstuk.
Je zit nu in je examenjaar, wat wil je daarna gaan doen?  
Ik heb me ingeschreven voor de academische PABO, dat is de PABO aan de Hanzehogeschool en de studie pedagogische wetenschappen hier aan de RUG. Om dan uiteindelijk basisschoolmeester te worden.
Was dat je droom altijd al of kwam dat pas na het werkstuk? 
Nee heb ik altijd al gehad eigenlijk, lijkt me fantastisch om met kinderen te werken.
Wat hoop je verder nog te bereiken? 
Dat heel veel scholen hier nog mee bezig gaan en dat ze nog veiliger en inclusiever worden. Ik wil heel graag dit handboek uitgeven en blijven spreken en lesgeven. Wel met als doel dat over het algemeen meer kennis en inclusie komt binnen het onderwijs.
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.