Mei: Simpel maar lekker!

Als je wel eens vlees eet mag het best wel het beste van het beste zijn, dus verantwoord gefokt, gehouden en biologisch gevoed. Bijvoorbeeld bij Lindenhoff in Baambrugge doen ze dat en hebben ze een speciaal soort varken ontwikkeld het Baambrugs big, dat misschien wel te vergelijk is met het Spaans Iberico. Sowieso verkopen ze daar heerlijke ingrediënten die een maaltijd extra lekker maakt en kan het niet mislukken iets lekkers op tafel te zetten.

Soep van tomaat en wortel

2 el olijfolie
1 sjalot fijngesneden
1 kleine winterwortel in kleine blokjes gesneden
4 San Marzano tomaten in blokjes
1 blaadje laurier
Takje lavas
Takje curry-kruid
Zout en peper
4 blaadjes basilicum voor de garnering
2 bolletjes geiten labneh

Verwarm de olijfolie in een hoge pan en fruit daar de fijngesneden sjalot in. Voeg de wortel, tomaat, kruiden, peper en zout toe en roer het goed door. Zet het vuur lager, voeg er 250 ml water bij en doe de deksel op de pan. Laat dit voor zeker een halfuur pruttelen. Neem het laurierblad uit de pan en pureer de rest tot een gladde wat dikkige soep. Zet de pit uit.

Serveer de soep met de basilicum en het bolletje geiten labneh.

De geiten labneh is kant en klaar te krijgen, maar ook zelf een dag van te voren te maken van geiten yoghurt.

500 gram geiten yoghurt
Takje munt
Zout
Teentje knoflook eventueel
Olijfolie

Hang de yoghurt op in een doek. Wacht 8 tot 12 uur totdat je er bolletjes van kan maken. Snijd de munt fijn en roer dit samen met het zout door de hangop. Maak er bolletjes van en leg het in een pot gevuld met olijfolie.

Blinde vink met gesauteerde bietjes en een gekookte ratte aardappel

2 blinde vinken
15 g room- (of bak-) boter
1 sjalot fijngesneden
3 tl Fenegriek
1 blad laurier
2 gekookte bietjes
Zout peper
1 bloedsinaasappel sap en rasp
1 tl maizena
2 verse salie blaadjes
Ratte aardappelen

Schil de aardappelen met een dunschiller en bewaar de schil. Zet de aardappelen in een pan onder water tot gebruik.

Droog de schillen van de aardappel in de zon of even op de verwarming.

Steek de BBQ aan en wanneer deze op temperatuur is (150 °C) leg dan de blinde vinken op het rooster. Keer regelmatig zodat het vlees egaal gaart.

Verhit een pan met zonnebloemolie en bak hier snel de salie blaadjes krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met zout. Bak vervolgens de half gedroogde aardappelschillen tot chips, leg ze op keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Snijd de bietjes in lucifers. Verwarm de boter in een sauspan en bak hier de sjalot glazig. Voeg er de fenegriek, laurier, de bietjes, zout en peper bij. Roer even om en blus af met het sap van de bloedsinaasappel en voeg er op het laatst het rasp bij. Neem een beetje vocht uit de pan en meng dit goed met de maizena en roer het door de bietjes totdat het wat bindt. Zet de pan op een laag pitje.

Kook de aardappelen met een beetje zout gaar. Giet ze af en serveer ze direct met de blinde vink, bietjes met de saus en garneer de borden met de salieblaadjes en de chips.

Smakelijk!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.