Annefleur Schipper

Van 25 april tot 1 mei is het Lesbian Visibility Week. Daarin willen we onze solidariteit tonen met alle vrouwen die (ook) op vrouwen vallen. Gaykrant geeft deze week het woord aan zeven vrouwen uit de community, die aan de hand van 9 vragen een inkijkje geven in hun leven en vertellen wat hen drijft. De laatste bijdrage komt van Annefleur Schipper, programmamaker en presentator bij de NPO. 

Redactie: Simone Claessen

1. Wat doe je in het dagelijks leven en wat doe je voor de community?

Ik ben programmamaker en presentator bij de NPO en maak de podcast ‘De Lesbische Liga’ samen met Vera Siemons bij 3FM/NTR.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Op persoonlijk vlak kijk ik altijd heel erg op naar de sterke vrouwen in mijn eigen familie zoals mijn moeder en oma, die ondanks alles wat ze hebben meegemaakt altijd positief en vol met liefde zijn gebleven. En qua werk varieert het van comedy-pioniers als Tina Fey en Ilana Glazer, tot aan queer pioniers als Marsha P. Johnson, Fran Lebowitz, Kate McKinnon, of in Nederlands gebied onze eigen lesbian Jesus: Claudia de Breij.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als een lesbische vrouw.

De Lesbische Liga: Vera Siemons (l) en Annefleur Schipper

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, enorm. Met name het lesbische gedeelte. Het is een woord waar ik me vroeger altijd voor heb geschaamd, niet eens tot zo lang geleden. En dat merk ik bij veel lesbische vrouwen. Die noemen zich liever queer of gay. Omdat de connotaties zelfs in hun eigen hoofd heel negatief zijn met het woord lesbisch. Dat is zonde en pijnlijk. Want het omschrijft niets anders dan liefde. Daarom hebben we podcast expres de Lesbische Liga genoemd en benadrukken we het woord heel erg vaak, om zo juist het woord terug te claimen en te kunnen vieren binnen onze community.

5. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Ik kan het niet vergelijken, want ik ben nooit hetero geweest, maar doordat je als queer geforceerd wordt om op jongere leeftijd heel erg introspectief te kijken naar jezelf, je omgeving, de wereld, hoe de wereld is ingedeeld op heteronormativiteit en je eigen rol daarbinnen, word je per definitie een interessanter persoon. Je neemt niet alles aan zoals het je wordt verteld, want je moet je eigen plek daarbinnen opeens opnieuw vinden. Alles ligt open. Dat is doodeng en spannend en verdrietig, maar uiteindelijk levert het je het allermooiste cadeau op: namelijk een ongekende zelfkennis en een hele wereldwijde gemeenschap, met een gemene deler. Een gedeelde cultuur vaak. Dat is ontzettend waardevol en geeft energie en is het allermooiste wat je kan overkomen.

6. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Er zijn talloze mannen geweest, die fysiek zich met je gingen bemoeien zodra je zei op vrouwen te vallen. Van je beetpakken, tot je betasten, tot bruut mee gaan zoenen terwijl je met een meisje zoent op een feestje. En soms blijft het alleen bij opmerkingen van ‘geil!’ Of ‘mag ik meedoen’, tot aan een foto als je je vriendin kust op straat, maar het zijn allemaal signalen die me geleerd hebben wanneer ik de hand van mijn vriendin los moet laten omdat het anders gevaarlijke situaties kan uitlokken. Soms worstel ik nog met het feit dat je als lesbische en queer vrouw vaak moet schakelen tussen onzichtbaar zijn en juist de zichtbaarheid claimen. 

7. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBTI+’ers te veranderen en die van vrouwen  in het bijzonder?

Betere voorlichting op scholen, in media en het nieuws over hoe mannen omgaan met vrouwen. We moeten af van een machocultuur en een bekrompen idee van mannelijkheid, want uiteindelijk zijn mannen veelal degenen die zich vergrijpen aan vrouwen, grenzen overgaan en denken dat ze in hun recht staan. Er verandert al veel, maar ik hoop op een toekomst voor mijn kinderen ooit waarin zij niet met sleutels tussen hun handen ’s nachts over straat hoeven of de hand van hun partner moeten loslaten. 

8. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als icoon. Of enigma. Dat lijkt me het minste. 

9. Wat is je motto?

Make Lesbi Great Again.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.