‘Absolute, onvoorwaardelijke vriendschap heeft grenzen’

Alleskunner Splinter Chabot is na zijn bestseller CONFETTIREGEN binnengekomen op nummer vier in de Bestseller 60 met zijn nieuwe boek als de Hemel genoeg ruimte heeft, zijn tweede roman. Hij mocht van zichzelf geen druppel drinken tijdens het Boekenbal, is retedruk tijdens de Boekenweek vanwege de promotie, maar heeft op zaterdagochtend om half tien tijd voor Gaykrant: ‘Voor jullie heb ik een warm hart.’

Interview: Ranjith Postma
Hoofdfoto: Pascale van Reijn

Als je zijn boek opent zie je, mits je een beetje gevoel voor esthetiek hebt, op de schutbladen paarse rotsblokjes, met daarop glitters van goud, sneeuw en rode spetters. Het is het kunstwerk van Splinter dat hij ter wille van het boek geschilderd heeft, zoals hij voor al zijn boeken gedaan heeft. ‘De verf aan de buitenkant van het verhaal verbeeldt de woorden binnenin.’

‘Het boek gaat over Magnus en Elias. Twee vrienden maar ook elkaars tegenpolen. Magnus die galopperend door het leven trekt en Elias die iets afwachtender, iets rustiger, iets zachtaardiger is. Magnus is iemand om wie het zonlicht heen valt en wiens leven uit zonlicht bestaat. Bij hem zit de donkerte en de duisternis van binnen. Met zijn verstand probeert hij af te rekenen met de schaduwen die hem achtervolgen of die hem soms zelfs voorttrekken.

Elias probeert er voor zijn vriend te zijn maar leert dat, hoewel je iemand kunt vasthouden, omarmen en knuffelen, je je hand op iemands been kunt leggen en iemand kan kussen, je nooit in iemands hoofd en nooit in iemands buik kunt. En daar zitten iemands gedachten en gevoelens. Omdat je daar niet bij kan, is uiteindelijk iedereen alleen met zichzelf. Natuurlijk, je kunt het er met elkaar over hebben, maar Elias moet accepteren dat absolute, onvoorwaardelijke vriendschap grenzen heeft.

‘Voor mij was dat ook spannend,’ zegt Splinter, ‘Waar ligt de grens tussen de donkerte waar ik zelf mee vecht en mijn fantasie? Wat is waar van wat ik schrijf? Dit verhaal heeft me veel emoties gekost. Dat vond ik beangstigend. Ik was bang in een vicieuze cirkel terecht te komen. Als je het boek leest, voel je dat. Toen ik het teruglas schrok ik van wat ik geschreven had.

Als ik ’s avonds in bed kruip, lig ik er nog steeds in als toen ik een kind was. De tijd heeft doorgetikt, mijn lichaam is groter geworden maar vanbinnen ben ik hetzelfde. Die spanning is interessant maar de twijfel blijft. Je kunt iemand niet beschermen tegen wat zich in iemand afspeelt.

Splinter Chabot (foto: Anton Corbijn)

Voor mij is vriendschap belangrijk en tegelijkertijd ingewikkeld. Zeker vroeger vond ik vriendschappen met mannen spannend omdat ik op mannen val. Daar gaat het boek ook over; wat is vriendschap en wat is verliefdheid? Is vriendschap niet ook een vorm van verliefdheid, maar dan op een andere manier? Of is verliefdheid een soort van vriendschap?’

Elias vraagt: “Wat ligt er tussen vriendschap en verliefdheid in?”

Magnus zegt dan: “Goeie vraag.”

Waarop Elias zegt: “Ik wil de vraag niet stellen, ik wil het antwoord weten.”

‘Ik heb een vriendinnenleger,’ gaat Splinter verder, ‘Zij zijn er altijd voor mij. Vriendinnen zijn als krukken als je moeilijk loopt. Zij zijn heel erg belangrijk voor mij.

Vriendinnen zijn meer intiem met elkaar dan de meeste mannen van mijn leeftijd. Waarom kan het met mijn vriendinnen wel en met mijn vrienden niet? Schrijven onzichtbare wetten voor wat wel en niet kan? Wel en niet mag? Wel en niet hoort? Onzin. Alles kan, alles mag en alles is goed. Iedereen moet zijn wie hij of zij wil zijn.

Aan mijn vriendinnen vertel ik alles en zij hebben toen ik niks durfde te zeggen ervoor gezorgd dat ik bleef praten over mijn persoonlijke zoektocht. Met vrienden vond ik dat spannender, ik heb dat moeten leren. Soms verwar ik vriendschap en verliefdheid. Dan komen die emoties in een grabbelton terecht en weet ik niet welke emotie ik naar boven trek. Een spanningsveld dat ik ook wel weer interessant vind.

Twijfels en onzekerheden zijn goed, zijn niet gebonden aan leeftijd en horen bij het leven. Raar dat we dat niet verheerlijken maar machismo en kracht wel. Iedereen twijfelt en is onzeker, laten we dat op een voetstuk zetten. Dat geeft ademruimte om er over te praten en zorgt voor inspiratie. Genoeg om een boek te schrijven.

Bijvoorbeeld een tweede roman, altijd spannend. Gaat het mensen bereiken, gaan ze het lezen, wat vinden ze ervan? Tussen de andere grote schrijvers die allemaal rond de Boekenweek hun boek promoten is het moeilijk om overeind blijven, maar er wordt al gekeken naar een derde druk. Ik ben heel blij om te merken dat Magnus en Elias, met wie ik vriendschap gesloten heb, op zoveel plekken en bij zoveel mensen thuis mogen komen.’

———-

als de Hemel genoeg ruimte heeft – Splinter Chabot
Gebonden met stofomslag | Prijs: € 24,99 | Aantal pagina’s: 576

*

Splinter Chabot (1996) is schrijver, politicoloog, programmamaker enpresentator. Zijn debuutroman CONFETTIREGEN (2020) stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en het Beste Boek voor Jongeren. Uit de vele reacties is Roze Brieven ontstaan, een dialoog tussen de lezers en de schrijver. Beide boeken staan in de Regenboog Top 100: CONFETTIREGEN op 1 en Roze Brieven op 4. In 2021 was Chabot een van de schrijvers van het geschenk van de Boekenweek van jongeren. CONFETTIREGEN wordt verfilmd door Michiel van Erp.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.